Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

37 elsüllyedt hajót találtak Konstantinápoly ókori kikötőjének feltárásán

A kikötő maradványaira a Boszporusz-szoros európai partján fekvő Yenikapi városrészben, a Marmaray-alagút építése során bukkantak 2004-ben.
Harminchét elsüllyedt hajót találtak Konstantinápoly ókori kikötőjének feltárásán, a hajókat felszínre hozták, és az Európai Unió támogatásával török régészek helyreállítanak közülük néhányat.

A kikötő maradványaira a Boszporusz-szoros európai partján fekvő Yenikapi városrészben, a Marmaray-alagút építése során bukkantak 2004-ben. A nyolc éve folyó feltárási munkálatok során a felszínre hozták a 37 elsüllyedt hajó maradványait, valamennyi hajó a 7. és a 11. század között épült.

A hajószerkezeteket az isztambuli régészeti múzeumba és a bodrumi víz alatti régészeti kutatóintézetbe szállították konzerválásra. A szakemberek most hozzálátnak néhány hajó helyreállításhoz, az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt 24 hónapig tart.


Ufuk Kocabas professzor, a projekt vezetője, az Isztambuli Egyetem tengerrégészeti fakultásának vezetője az Anadolu török hírügynökségnek elmondta, hogy a világ legnagyobb középkori hajógyűjteményét tárták fel a térségben. A legöregebb hajó mintegy 1500 éves. Helyreállításuk egy hosszú folyamat lesz. A hajótörzseket különféle vegyi anyagokkal fogják megerősíteni. Az egyik hajó pontos másolatát is elkészítik eredeti méretében.

Konstantinápoly ókori kikötője a Kr.u. 4. században, I. Theodosius római császár (379-395) uralkodása alatt épült és a 10. század végéig használták. A kikötő feltárása során a hajószerkezetek mellett eddig több tízezer különböző más lelet is előkerült, amelyek a több mint 8500 éve benépesült terület történetéről mesélnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kelet-antarktiszi jégtakaró érzékeny a hőmérséklet-változásokra

kutatók szerint a jégtakaró gleccserei a hőmérsékleti változásokkal összhangban terjeszkednek és… Tovább olvasom