Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

3 évvel korábban jelentkezhet az Alzheimer-kór egy génmutáció hordozóinál

Akik hordozói egy, a betegséggel összefüggésbe hozott és a világ népességének egy százalékát érintő génmutációnak, azok esetében sokkal gyorsabb az agysejtek sorvadása.
Az átlaghoz képest három évvel hamarabb kialakulhat amerikai kutatók szerint az Alzheimer-kór azoknál, akik hordozói egy, a betegséggel összefüggésbe hozott és a világ népességének egy százalékát érintő génmutációnak, esetükben ugyanis sokkal gyorsabb az agysejtek sorvadása.

A Dél-kaliforniai Egyetem Paul Thompson neurológus és pszichiáter vezette kutatói az agyszövetek soha nem látott ütemű elhalását tapasztalták a TREM2 gén mutációjának hordozóinál - derült ki a New England Journal of Medicine című tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közölt tanulmányból.

Az egészséges emberek évente átlagosan egy százalékát veszítik el agyállományuknak, de ezt részben pótolja a neuronok mentális stimulációból eredő megújulása - mutatott rá Paul Thompson. Az Alzheimer-kór tünetei akkor kezdenek mutatkozni, miután az agyszövetek hozzávetőleg 10 százaléka már elsorvadt - tette hozzá.

Megjegyezte, az ő kutatásuk volt az első, amelynek során agyszkennert használtak e génmutáció hatásainak feltérképezésére. Eredményeik megdöbbentők voltak.

Kiderült, a TREM2 gén egy éve felfedezett mutációja elképesztően gyors ütemben gyorsítja fel az agyszövetek pusztulását. A hordozók évente idegsejtjeik 3 százalékát veszítik el - részletezte Thompson.

A kutatók 478 ember mágneses rezonancia (MRI) felvételeit vizsgálták két éven át. Az Észak-Amerikára kiterjedő vizsgálatban résztvevő 283 férfi és 195 nő átlag életkora 76 év volt, az alanyok közül mintegy száz szenvedett Alzheimer-kórtól, 221-en enyhébb kognitív problémákkal küzdöttek, 157-nek semmi baja sem volt.

A TREM2 gén mutációjának hordozói az agyszövetük 1,4-3,3 százalékát veszítették el, a mutáció nélkül élőkhöz képest kétszer gyorsabban. A sorvadás elsősorban az agynak az emlékezet működésében fontos szerepet játszó két területén, a halántéklebenyben és a hippokampuszban volt tetten érhető.

Paul Thompson szerint úgy tűnik, a TREM2 mutációja háromszorosára-négyszeresére növeli az Alzheimer kialakulásának kockázatát. A tudós szerint ez ellen a hordozók bevonásával zajló klinikai vizsgálatok révén, a mutáció lehetséges kezeléseinek kidolgozásával lehetne tenni.

Az Alzheimer 36 millió embert érint a világon, köztük 5,5 millió amerikait. Az amerikai társadalom elöregedésével az ottani betegek száma az évszázad közepére 13,8 millióra nőhet becslések szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális körülményeinkhez igazodva változik zenei ízlésünk

Kutatók három "zenei korszakot" azonosítottak be az emberek életében: intenzív, kortárs és… Tovább olvasom