Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

40 új hangyafajt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken

A most felfedezett hangyafajok csak kissé különböznek a korábban ismertektől. Ám a kutató szerint az aprócska különbség igenis jelentős.
Negyven új hangyafajt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken, a kutatásról a ZooKeys című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A Fülöp-szigeteki Palawani Állami Egyetem kutatói David M. General irányításával több alkalommal végeztek kutatásokat Luzon szigetén. Az első gyűjtéseket 2003-ban és 2004-ben végezték, ahol 27 évvel korábban kiirtották az erdőségeket, hogy új területeket biztosítsanak a kukoricatermesztéshez. A vizsgálat idején az őshonos hangyapopuláció már kiheverte élőhelyének lerombolását. A kutatócsoport 2009-ben ismét visszatért a szigetre, ahol ismét több új hangyafajt azonosítottak - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

David M. General szerint a Luzonon felfedezett 40 hangyafaj 11 nemhez tartozik. Ezzel a Fülöp-szigeteken felfedezett fajok száma elérte a kilencvenkettőt, ami közel harmada a világon ismert hangyafajoknak.

"Nagyon szokatlan ez a fajgazdagság egy ilyen viszonylag kis ország esetében. A Fülöp-szigeteken azonosított nemek száma kétszer nagyobb, mint a biodiverzitásáról híres Madagaszkáron, ám a kutatások még csak a kezdet kezdetén tartanak a 7100 szigeten elterülő országban" - hangsúlyozta David M. General.

A most felfedezett hangyafajok csak kissé különböznek a korábban ismertektől. Ám a kutató szerint az aprócska különbség igenis jelentős a rovarok szempontjából. A szakértő a legérdekesebbnek a szájszervüket tartja a "száron" előretolt állkapoccsal.

"Mivel a hangyák esetében az állkapocs inkább íemberi kézkéntí működik, ez egy fontos adaptációs megoldás" - fogalmazott David M. General.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétezer éves lehet a lengyelországi Stonehenge

Hétezer éves is lehet a kontinens legnagyobb neolitikus körárka: a sziléziai faépítmény így akár… Tovább olvasom