Délmagyar logó

2016. 10. 29. szombat - Nárcisz 5°C | 14°C

4 évezredes genetikai történelem

Az interneten is elérhető genetikai térkép részletesen leírja összesen 95 európai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai populáció genetikai keveredését.
Egy nemzetközi kutatócsoport elkészítette azt a világtérképet, amely az emberiség 95 különböző populációjának négy évezredes genetikai történelmére világít rá.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet, az Oxfordi Egyetem és a University College of London kutatói a Science című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket. A kutatás bemutatja a világ különböző régióiból származó emberek genomjának "tarka palettáját", amely az elmúlt négyezer évben az állandó vándorlások következtében alakult ki.

"Ha két különböző etnikai csoportból származó szülők nemzettek utódot, annak örökítőanyaga a két csoport DNS-ének keveredéséből jött létre. E DNS-eknek a darabjai aztán továbbkerültek a következő generációkhoz, így az eljutott a mai időkig" - írta közleményében a német Max Planck Társaság.

Az interneten is elérhető genetikai térkép részletesen leírja összesen 95 európai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai populáció genetikai keveredését. A térkép elkészítéséhez 1490, a világ különböző pontjain élő ember DNS-ét elemezték a szakértők.

"A DNS-nek módjában áll elmesélni a történelmet és rávilágítani az emberiség múltjának részleteire. Mivel kizárólag genetikai adatokat elemeztünk, tanulmányunk olyan információkat szolgáltat, amelyek más forrásoktól függetlenek. Sok genetikai megfigyelésünk illik bizonyos történelmi eseményekhez" - mondta el Simon Meyer, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

Történelmi feljegyzések például arra utalnak, hogy a Pakisztánban élő hazarák részben mongol harcosoktól származtak, ezt pedig most a genetikai tanulmányok is alátámasztották. Hat másik, Törökországig terjedő populációnál is találtak utalásokat a mongolokkal való genetikai keveredésre.

A maják DNS-ében a kutatás szerint spanyol, nyugat-afrikai és indián örökítőanyag is keveredik. Ez a mix 1670 körül jött létre, ami szintén összeegyeztethető a történelemmel: ebben az időszakban ugyanis Spanyolországból és Nyugat-Afrikából érkezett emberek telepedtek le az amerikai kontinensen.

"A leginkább az lepett meg, hogy milyen remekül működik a módszerünk" - fejtette ki Garrett Hellenthal, a University College of London tudósa.

A szakértő elmondása szerint egymás melletti régiókból származó emberek is meglepően eltérő DNS-sel rendelkeznek. Különböző, Pakisztánban élő csoportokat vizsgáltak például: egyeseknél a Szahara déli részéről származó, másoknál kelet-ázsiai, megint másoknál pedig európai örökítőanyagot is találtak.

"Szinte minden általunk vizsgált populáció esetében megtalálható a keveredés nyoma. Úgy tűnik tehát, hogy ez a korai történelmi időkben gyakori jelenség volt és elősegítette a nagy távolságokból érkező emberek vándorlása is" - véli Hellenthal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maláriás szúnyogtámadásra készültek a nácik a II. világháború végén

Heinrich Himmler 1942 januárjában adott utasítást egy rovartani intézet felállítására. Tovább olvasom