Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

4 magyar találmány, ami előrevitte a világot

Tudtad, hogy magyar mérnöknek köszönhetjük a repülést? És azt, hogy hamarosan búcsút inthetünk a fájdalmas injekcióknak egy magyar tudós jóvoltából?
A magyarok a kezdetektől fogva híresek voltak találékonyságukról, nem csoda hát, hogy a mai napigévente több száz találmányt szabadalmaztatnak csak hazánkban. Természetesen ahhoz, hogy egy ötletből korszakalkotó találmány szülessen, nem elég a kreativitás: tudásra is szükség van. A következő tudósok egyikben sem szenvedtek hiányt, erre pedig a legjobb bizonyíték az a négy találmány, amelynek igen sokat köszönhet az emberiség.

A helikoptertől a szuperszonikus repülésig: Kármán Tódor

A helikoptert mindenki ismeri, azt azonban talán már kevesen tudják, hogy egy magyar mérnöknek, Kármán Tódornak köszönhetjük a létét.

Szőllőskislaki Kármán Tódor gépészmérnök, a szuperszonikus repülés atyja 1881-ben született Budapesten. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, majd röviddel ezután a Ganz Rt. elnöke lett. Németországi tanulmányútjai és az első világháború - után, 1917-ben Bécsben kezdett dolgozni, és itt fejlesztette ki a világ első helikopterét is, a PKZ-t, amely meglepő mozgékonyságának köszönhetően forradalmasította a légi közlekedést.

A helikopter feltalálása mellett Kármán aktív szerepet vállalt a rakéták megalkotásában, és az űrkutatás terén is jelentős eredményeket ért el. Munkásságának elismeréseként 1962-ben John F. Kennedytől átvehette a National Medal of Science kitüntetést.

Szintetikus gyógyszerek: Richter Gedeon

A szintetikus gyógyszerek megjelenése mérföldkőnek számított a gyógyászat terén, létüket pedig nem másnak köszönhetjük, mint Richter Gedeonnak, a modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének.


Richter Gedeon az elsők között ismerte fel, mekkora jelentőséggel is bírnak a szintetikus vegyületek a gyógyítás folyamatában - addig még a külföldi gyógyszergyárak is kizárólag növényi kivonatokból állítottak elő gyógyszereket.

A kiváló tudós 1872-ben született Ecséden. 1895-ben a Budapesti Tudományegyetemen - ma Eötvös Loránd Tudományegyetem - végzett gyógyszerészként, majd az ezt követő években külföldi utak során tanulmányozta a gyógyszertárak és a gyógyszergyárak munkáját.

Hazatérése után, 1907-ben építette fel az első hazai gyógyszergyárat Kőbányán. Már az első világháború kitöréséig 24 gyógyszert szabadalmaztatott, első organoterápiás készítményét, a vérnyomást növelő mellékvesevelőhormon-kivonatot, a Tonogen Suprarenalét pedig ma is használják a gyógyászatban.

A színes televízió, a televíziózás mérföldköve: Goldmark Péter Károly

Az élethű színes kép megjelenése, a színes televízió megalkotása Goldmark Péter Károly mérnök-fizikus nevéhez fűződik.


Az 1906-ban Budapesten született tudós már középiskolás korában lenyűgözte tanárait a fizika terén szerzett tudásával. Amikor 1920-ban családja Bécsbe emigrált, az ottani Műszaki Egyetemen kezdte meg tanulmányait, amelyeket hamarosan Berlinben folytatott. Nagy érdeklődést mutatott az akkor még gyerekcipőben járó televíziózás iránt. Figyelemmel követte a BBC-ben folytatott kísérleteket, melyek nyomán 1926-ban megalkotta azt a berendezést, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén már sikerült képet megjelenítenie - mindezt meglepően fiatalon, mindössze húsz évesen.

Kutatásait Amerikában folytatta, de felhagyott a mechanikus televíziós berendezések kísérleteivel, és az elektronikus képcsöves televízió felé fordult: a világ első színes televízióját 1940. szeptember 4-én mutatta be. Munkásságát 71 éves korában National Medal of Science díjjal jutalmazták, amelyet az akkori elnöktől, Jimmy Cartertől vehetett át.

A tű nélküli oltókészülék: Lindmayer István

A tű nélküli oltókészülék, amely többek között az inzulin adagolását is megkönnyíti majd a cukorbetegeknek - várhatóan már idén -, a magyar születésű mérnök, Lindmayer István nevéhez fűződik. Lindmayer István 1975-ben emigrált Kanadába. Gépészmérnökként már fiatalon nagy érdeklődést mutatott a finommechanika és az orvosi műszerek iránt, jelenleg pedig több mint húsz szabadalmaztatott találmány kapcsolódik a nevéhez.


Ezek közül talán a legjelentősebb a tű nélküli oltókészülék, amelynek titka a nagy sebesség: a hatóanyag 400 km/h sebességgel lövell ki a patronból, így az oltóanyag beadása alig fél másodpercet vesz igénybe. A művelet teljes mértékben fájdalommentes, a vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb hámszövetsérülést okoz, mint a legvékonyabb injekciós tű. A készülék vitaminok, influenza elleni védőoltás és fogamzásgátló szerek bevitelére, továbbá cukorbetegeknél inzulinadagolásra is alkalmas. Használata otthon is végezhető mindenfajta előképzettség és felügyelet nélkül.

Szerző: Gróf Katalin
Forrás: femina.hu


A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. floridaimagyar 2009. augusztus 04. 04:48
  „Engem ez az oltokeszulek erdekel - a legjobb baratom felesege cukorbeteg es egy ilyen oltokeszulek megvaltoztathana az eletet. Hol lehet errol tobbet talalni????”
 • 22. ádámka 2009. július 25. 08:40
  „" annyi mindent adtak a magyarok a világnak, cserébe fityiszt kaptak, sőt majdhogynem utálnak " FankaDeli - Köszönöm”
 • 21. apátfalvifaszagyerek 2009. július 15. 16:38
  „igen, megint a zsidózás megy egy ilyen cikknél is... hihetetlen... Sziszifusz, mi a francnak kell faji színezetet kapnia okfejtésednek???? Minek??? Ezek a magyar emberek, attól, hogy zsidó származású is van köztük, tettek le vmit az asztalra, nem is kicsit... többet mint a nácik, szélsőjobbosok, skinheadek, fasiszták, stb. qrvára nincs értelme belerángatni a származást, ez a legékesebb példa arra, hogy nem az minősíti az embert, hogy milyen származású, hanem hogy mit ért el életében, mit tett le az asztalra. Bár ezt ti sosem fogjátok megérteni... :S”
 • 20. savos 2009. július 14. 09:57
  „Milyen jogon tegezed az Olvasókat? Otthon tegeződj a kedves ... családoddal, vagy a moderátorral!”
 • 19. Moolnaar 2009. július 14. 08:01
  „A svedeket pl a gyufa tette töbekközött gazdagga. Gözuk sincs ki az a z Irinyi, szerintuk a gyufa tipikus sved talalmany! Erröl ennyit!”
 • 18. Sziszifusz 2009. július 14. 07:00
  „TUTI!
  Itt egy kicsit többet megtudhatsz a berendezésről. de én meg is néztem. Sajnos nem igazán az a házilag kivitelezhető tipusnak látszik!

  http://www.ambro.hu/?page=ujdonsag&id=14&lang=hun”
 • 17. TUTI 2009. július 14. 06:46
  „Sziszifusz! MElyik is lenne ez az onfenntarto generator?
  Nics energia input(olaj, szen, szel nap) semmi, de jon ki a 1.5MW?
  Az engem is erdekelne ebben a valsagos vilagban! A dicsoseget persze meghanynama feltalalonak
  csupan kivancsisagrol lenne szo reszemrol!

  Taln csak RichterGedeon a kivetel! O magyar volt es Mo -on valt naggya!
  Szoval van esely, a mult alapjan, ha nem is nagy!
  HAJRA MAGYAROK!!! PICK SZEGED!”
 • 16. Sziszifusz 2009. július 14. 02:53
  „Az összeállítás, a feltalálók származása alapján valóban megkérdőjelezhető, de Kármán sikertelen kísérletei Asboth Oszkár (gyengén, de) működő helikopterével szemben is megkérdőjelezi az elsősséget!
  Dr. Szabó László ma is működő torzított mágneses terekkel dolgozó önfenntartó generátora sehol sem kerül megemlítésre, pedig 1,5 MW energiát termel!
  Feltalálóink, kutatóink sora igen hosszú, de sajnos kétségtelen, hogy a szigorúan titkos, a világon legmodernebb radarrendszerek magyar kifejlesztőin kívül, szinte minden külföldön valósult meg!
  Ezért nem a kormányok, vagy a Magyar Nép, hanem a néhány, elbaltázási lehetőséggel, de tehetséggel nem megáldott tetű a felelős! Írhatnék erre egy névsort is, de politikai, és faji színezetet kapna a kérdés!”
 • 15. bunyóspityu 2009. július 13. 22:04
  „"4 magyar találmány" - ez nyelvújítási tendencia? Négy helyett 4,
  Javaslat a flojtatásra: "egy magyar tudós " helyett 1 magyar tudós. Ajánlott irodalom: Rejtő Jenő (P.Howard: Fülig Jimmy naplója).”
 • 14. E-Medve 2009. július 13. 21:19
  „Ott van például Bíró László József is, aki a golyóstoll atyja.”
 • 13. Gazficko 2009. július 13. 20:25
  „5. hozzászóló.

  A géntérképet Maurice Wilkins, Rosalind Franklin munkáiból végül Francis Crick és James D. Watson alkotta meg,amiért 1963-ban Nobel-díjat kaptak.”
 • 12. szunyi 2009. július 13. 20:21
  „5, Ha hivatkozol valakire legalább a munkájával legyél tisztába.
  Semmi köze a géntérképhez!
  Mesterséges kromoszóma előállítás a profilja és kb 20 év óta csinálja egyrészt állami egyrészt magán befektetői pénzből most egy pályázata nem nyert (sokan voltunk így.)”
 • 11. Gazficko 2009. július 13. 20:20
  „Én még tudok jó pár találmányt amit a magyarok csináltak.

  Pl.: a Telefonközpont( Puskás Tivadar a feltaláló)

  Nobel dijas magyarok( jó része zsidó volt és lelécelt külföldre, illetve jórészük már nem is tekintette magát magyarnak attól függetlenül,hogy szüleik a történelmi Mo.-on születtek)”
 • 10. Mathiasking 2009. július 13. 20:15
  „A legnagyobb szégyen az, hogy csak feltalálók származása a magyar, a találmányok mind külföldet gazdagították.
  És még sorolható lenne a dolog, de nem teszem, mert a teljesség igénye végtelen lenne!”
 • 9. TUTI 2009. július 13. 18:05
  „Hat, igen, igen! Tobb forras van! A wikipedia eloszor Leonardo da Vinci nevet emliti,
  es vagy3-4 tucat mas nevet. Karman nevet csak eirntolegesen. NEem szamit a fo hozzajarulok koze,
  bar elmeleti munkassaga megkerdojelezhetetlen. Szoval inkabb Igor Sikorksy!
  A tobbi nagy-nagy magyar siker is nyilvan megosztott! MAr az is vmi!
  A froccsot is mindig elosztjuk! :D

  1 oraja lattam a Dunan az AKADEMIA altal Banki Donat dijazott Palkovics...azt mondta, hogy jarmugyartasban lenyegeben vilagszinvonalaon vagyunk!!! VEGRE vmiben ott vagyunk!
  LEHET nemsokara elsok leszunk! Addig mar csak egy kis idot kell varni!!! :D:D:D”
 • 8. Mike3 2009. július 13. 17:31
  „ööö mit szól ehhez a dologhoz Sikorsky?”
 • 7. nemecsekerno_007 2009. július 13. 17:14
  „5. igazságkereső 2009.07.13. 16:27

  "kormányzati illetékeseink nagyon, de nagyon elszégyelljék magukat."

  Ezt ugye nem gondolod komolyan?! Úgy s*gberúgni, hogy lyukat üssön az égbe! Ez h?tlen kezelés, befolyással való üzérkedés meg ilyenek. Ne legyünk már gyereket.

  Amúgy meg kevesebbet kell az államnak adni és akkor nem az fogja rosszul elosztani. Elegem van már a sok ingyenélô léh?tôbôl akiknek a munkáját senki sem ellenôrzi és minôsíti. Túl sokan vannak nyugdíjas állásban és már r*hadtul elegem van ezekbôl az emberekbôl. Tengi-lengi....”
 • 6. bb.liliana 2009. július 13. 17:03
  „... az első világháború - után, 1917-ben...”
 • 5. igazságkereső 2009. július 13. 16:27
  „Többek között a szegedi Biológiai kutatóközpontban dolgozó Dr.Hadlaczky Gyula és kutatótársai, akik felfedezték illetve kidolgozták a géntérképet,melynek végső stádiumához kellene még 130 millió forint.
  De mind a mai napig a hivatalosságok semmilyen támogatást nem adtak ahhoz, hogy a végső cél előtt levő kutatás befejeződhessen.És még sorolhatnám azokat a kutatókat, akik nagyon eredményesen, komoly kutatást végezve dolgoznak, akik igazán méltóak lennének arra, hogy megfelelő pénzügyi támogatást kapjanak kutatásaik végső eredményeihez.Ha figyelembe vesszük azt a sok milliárd forintot, melynek útját nem tudjuk követni, hogy hová tűnik el, akkor itt az ideje ,hogy kormányzati illetékeseink nagyon, de nagyon elszégyelljék
  magukat.Természetesen nagyobb társadalmi összefogás kellene ahhoz,hogy ilyen, ellenőrizetlen milliárdok ne tűnjenek el, hanem a megfelelő helyen landoljanak!Addig, amíg nincs meg a teljes körű társadalmi összefogás minden területen, addig sajnos tovább fog szegényedni társadalmunk!”
 • 4. TUTI 2009. július 13. 16:27
  „A Femina nem nokrol szol? Ebben egy no sincs! Nem tom , hogy jo-e igy osszekeveredni! ;):D
  Femina-Macho? vagy mi? Vagy osztozni szeretnek a ferfiak eredmenyein??
  No, de viccen kivul szoktak meg emlegetni Irinyi, Biro Lajos, Deri, Galambos nevet!
  Gondolom majd az a folytatasban jelenik meg?
  Ja! Es tegnap meg a szoda, a froccs is fontos volt! Jedlik Anyos?
  Osszesegeben nem dongethetjuk a mellunket! Illetve dongethetjuk, de pl
  a nemetek, svajciak, es meg egy sor nep csak kuncog melldongetesunk! Ha nem rohog!!!
  HARJA PICK SZEGED! HAJRA MAGYAROK!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem használnak a nemzeti parkok az állatoknak?

A nemzeti parkokban állítólag különös védelemnek örvendenek az állatok, állományaik pedig… Tovább olvasom