Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

58 éves kutatópalackot talált a fókákat tanulmányozó biológus

Egy óceánkutató által ötvennyolc éve az Atlanti-óceánba bocsátott üvegpalackot talált egy fókákat tanulmányozó biológus Új-Skócia közelében.
Az üvegpalack egyike volt annak a 300 ezer palacknak, amelyet 1956 és 1972 között Dean Bumpus, a Massachusetts állambeli Woods Hole-i Óceánkutató Intézet tudósa az óceánba bocsátott a felszíni és a mélytengeri áramlatok tanulmányozására. A palackok mintegy tíz százalékát találták meg azóta.

"Olyan volt, mintha kincset találtam volna" - mondta Warren Joyce, aki január 20-án az Új-Skócia közelében fekvő Sable-sziget egyik strandján talált rá a feliratos üvegpalackra. "Törd össze az üveget" - volt olvasható rajta. A benne lévő feljegyzés elmagyarázta, hogy mi célt szolgál a palack.


Joyce kapcsolatba léptett az intézettel, és megadta neki azokat az adatokat - a palack megtalálásának idejét és helyét -, amelyeket az üvegbe rejtett képeslapon kért a megtalálótól Bumpus. Cserébe pontosan azt kapta, amit 1956-ban a kutató a megtalálónak ígért: 50 centet.
Abban az időben nem volt más lehetőség az áramlatok tanulmányozására. Nem voltak műholdak nyomon követésükre. Az egyedüli lehetőség volt, hogy megnézzük, hová jut el az, amit valahonnan elindítottunk - magyarázta Steven Jayne, az intézet vezető kutatója.

Dean Bumpus 2002-ben ugyan meghalt, a palackban lévő képeslap száma alapján azonban az intézet kutatói megállapították, hogy azt 1956 április 26-án 12 másikkal együtt nem messze Új-Skócia partjaitól dobták az óceánba. Joyce 480 kilométerrel odébb talált rá az egyikre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem költöztetik Kanadába a hőség elől Argentína egyetlen jegesmedvéjét

A mendozai állatkert lakója miatt sokan aggódtak, mert úgy vélték, a sarkvidéki időjáráshoz szokott… Tovább olvasom