Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

600 éve kezdett természetes módon felmelegedni az Antarktiszi-félsziget

Az ember által okozott klímaváltozás előtt elkezdett természetes módon emelkedni az Antarktiszi-félsziget átlaghőmérséklete.
Hatszáz évvel ezelőtt kezdett természetes módon emelkedni az Antarktiszi-félsziget átlaghőmérséklete, jóval azelőtt, hogy az ember által okozott klímaváltozás tovább erősítette volna a folyamatot - állítják szakemberek egy új tanulmányban, amely magyarázatot adhat a terület hatalmas selfjegeinek jelenleg tapasztalható feldarabolódására.

A Nature című folyóiratban közölt tanulmány, amely az ősi éghajlati viszonyok rekonstruálása révén vizsgálta a déli félteke leggyorsabban melegedő régióját, rámutatott, hogy a jelenleg tapasztalt, évszázadonkénti 2,6 Celsius-fokos melegedési ráta "szokatlan", de korántsem példa nélküli a félsziget történetében.

A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szakemberei szerint a hatszáz évvel ezelőtt kezdődött, és feltehetőleg az erős szelek, illetve óceáni áramlatok okozta felmelegedési folyamat következtében a selfjegek - a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömegek - jóval sebezhetőbbé váltak az 1920-ban megindult gyorsabb hőmérséklet-emelkedéssel szemben.

Az elmúlt években a félszigetet övező selfjegek jelentős része, köztük a Larsen A és B is feldarabolódott a jéghegyleválással járó számtalan borjadzás során. A becslések szerint nagyjából 25 ezer négyzetkilométernyi jég veszett oda. Az ipari forradalommal beköszöntött fosszilistüzelőanyag-égetés miatt jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a légkörbe hőmérséklet-emelkedést, áradásokat, szárazságokat és a jégdzsungelek olvadása révén tengerszint-emelkedést is okozva.

"Amit most látunk, az nem más, mint az ember által okozott klímaváltozással megfejelt természetes felmelegedési folyamat" - hangsúlyozta Robert Mulvaney, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy az ausztrál és francia szakemberek bevonásával végzett vizsgálat csupán az Antarktika egy kis szegletére terjedt ki.

A kutatócsoport egy 364 méteres mélységből származó jégmag révén vizsgálta a területen uralkodó 15 ezer évvel ezelőtti éghajlati viszonyokat. A selfjegek elolvadása önmagában nem növeli a tengerszintet, mivel a víztömegük már az óceán részét képezi. A szárazföldön húzódó gleccserek azonban gyorsabban haladhatnak a nyílt víz felé, ha az útjukban álló akadályok eltűnnek.

A kutatók szerint a félszigetet jellemző átlaghőmérséklet alig volt magasabb a mostaninál 11 ezer évvel ezelőtt - nagyjából a legutóbbi jégkorszak vége felé -, amikor néhány selfjég is visszahúzódott. Egy hosszú hűsítő periódus pedig nagyjából 600 évvel ezelőtt ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robot olimpia: ˝Usain Bolt˝ is világcsúcsot döntött

A sportoló robotok "Usain Boltja" is megdöntötte idén a világcsúcsot a robotok Angliában zajló… Tovább olvasom