Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

62 egészséges életév vár egy újszülöttre az EU-ban

Magyarországon a 2011-ben született lányok átlagosan 59, míg a fiúk 57 jó egészségben eltöltött évnek nézhetnek elébe.
Azokra az újszülöttekre, akik a 27 európai uniós tagállam valamelyikében születtek 2011-ben, átlagosan 62 egészségben eltöltött életév várhat az európai uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint.

A 2011-es felmérések alapján készült, kedden nyilvánosságra hozott adatok alapján a Máltán és Svédországban született babák a legszerencsésebbek: Máltán a nőkre 71, a férfiakra 70, Svédországban a nőkre 70, a férfiakra pedig 71 egészségben eltöltött év vár.

Magyarországon az újszülött kislányok átlagosan 59 jó egészségben eltöltött évnek nézhetnek elébe, az újszülött kisfiúk pedig 57-nek.

Szlovákia a lista legutolsó helyét foglalja el: mindkét nem képviselői 52 egészséges évre számíthatnak a statisztika szerint. Az utolsó előtti helyen álló Szlovéniában pedig a nők 53,8 évre, a férfiak pedig 54-re.

Az Európai Unióban átlagban a nőkre 62,2, a férfiakra pedig 61,8 egészségben leélt év vár. A legnagyobb különbség a két nem között Litvániában van, ahol a nők előtt 62,1 egészséges életév áll, kereken öttel több, mint a férfiak előtt (57,1), és Hollandiában, ahol viszont a férfiak néznek öt évvel hosszabb (64) egészséges élet elé, mint a nők (59).

Az EU 27 tagállama közül csak ötben számíthatnak hosszabb egészséges életre a férfiak, mint a nők: Hollandián kívül Svédországban, Olaszországban, Dániában és Szlovéniában.

A felmérésben azt az állapotot tekintik egészségesnek, amelyben "súlyos vagy közepes betegség nem akadályozza a normális hétköznapokat".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dizájner drogok példátlan terjedésére figyelmeztet az ENSZ

Európában minden héten legalább egy új szer jelenik meg a piacon. Tovább olvasom