Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

9 ezer éves kőálarcokat állítanak ki

A Szemtől szemben: a világ legrégebbi álarcai című tárlaton 12 izraeli eredetű, a világ különböző pontjairól összegyűjtött ősi kőmaszk látható Jeruzsálemben.
A világ legrégebbi ismert, 9000 éves kőálarcaiból rendeztek kiállítást a jeruzsálemi Izrael Múzeumban.

A Szemtől szemben: a világ legrégebbi álarcai című tárlaton tizenkét izraeli eredetű, a világ különböző pontjairól összegyűjtött ősi kőmaszk látható.

Noha a maszkok regényes utakon szétszóródtak különféle magángyűjteményekbe szerte a nagyvilágban, a tudományos vizsgálatok szerint mindegyik Jeruzsálem közvetlen közelében, a júdeai hegyek és a Júdeai-sivatag találkozásánál egy 30 kilométer sugarú körből került elő - mondta el a Háárec című lapnak Debby Hershman, a bemutató kurátora.

A szakember szerint eredeti feladatuk az ősök megjelenítése lehetett, a korabeli emberek hite szerint ugyanis az istenekhez hasonló módon tisztelt ősök óvták és védelmezték őket.

A kőmaszkokat alkotóik nem élő emberek, hanem koponyák alapján mintázhatták meg, erre utal formájuk, kicsiny orruk és fogaik elhelyezkedése.

2014. március 10-én készült fotó egy 9000 éves, kőből készült maszkról a jeruzsálemi Izrael Múzeumban. A Biblia előtti ősi időkből származó kőmaszkokból 11 darab tekinthető meg a múzeumban. (MTI/AP/Ca
2014. március 10-én készült fotó egy 9000 éves, kőből készült maszkról a jeruzsálemi Izrael Múzeumban. A Biblia előtti ősi időkből származó kőmaszkokból 11 darab tekinthető meg a múzeumban. Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov

Az álarcok az emberi történelem egyik legfontosabb változásának idején, a földművelésre való áttérés és a letelepedés korában készültek. "A maszkok készítői gyakorlatilag a civilizáció megalapozóinak tekinthetők" - mondta Hershman.

A kiállítás maszkjai közül kettő a múzeum tulajdona, az egyiket a Nahal Hemar nevű lelőhely ásatásain a nyolcvanas évek elején izraeli régészek találták, a másikat pedig a régiségekért rajongó Móse Dajan legendás tábornok és politikus eredetileg egy hebroni régiségkereskedőtől vette, majd azt özvegyétől megvásárolták.

A múzeum tíz éve határozta el, hogy együtt bemutatja az ősi maszkokat, amelyeknek egy részét még soha nem láthatta a nagyközönség. A tárgyak eredetiségének és származási helyének megállapításához évtizednyi karbon- és összehasonlító vizsgálat kellett.

A kiállításon a maszkok mellett egy videó feleleveníti az álarcok készítésének kilencezer éves történetét, és több mint száz képen ábrázolják a különböző korok vallási, történeti és művészettörténeti szempontból legértékesebb maszkjait.

A kedden nyílt kiállítást szeptember közepéig lehet megtekinteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csimpánz együtt ásít az emberrel is

Az ásítás ragadós, nemcsak emberről emberre terjed, hanem egyes majomfajok és kutyák is átveszik… Tovább olvasom