Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Egyedülálló ˝négycsillagos˝ bolygót fedeztek fel kutatók

Ez idáig egyedülállónak számító bolygót fedeztek fel kutatók: a "gázóriás" égboltját négy csillag ragyogja be.
Az Oxfordi Egyetem közleménye szerint csillagászai egy nemzetközi kutatócsoporthoz csatlakozva azonosították be az ötezer fényévnyire, a Hattyú - latinul Cygnus - csillagképben fekvő bolygót, amely a PH1 elnevezést kapta. A távoli égitest egy csillagpáros körül kering, míg a "hármasfogat" körül egy másik, távoli csillagpár is köröz: mintha négy nap világítaná be a bolygó égboltját.

Annak ellenére, hogy a bináris csillagrendszerek - csillagpárokból álló rendszerek - nem számítanak szokatlan jelenségnek, a Naprendszerünkön kívül ez idáig felfedezett több ezer bolygó közül mindössze hat kering egy-egy csillagpár körül, de egyiknél sem észlelték másik csillagpár jelenlétét a kutatók. Az, hogy egy ilyen négycsillagos rendszer miként tud elég stabil maradni, egyelőre rejtély a szakemberek számára.

"Izgalmas dolog elképzelni a látogatást egy olyan bolygóra, amelynek egét négy csillag ragyogja be, ugyanakkor ez az új világ kissé összezavarja a csillagászokat: egyáltalán nem egyértelmű ugyanis, hogy miként alakult ki ez a konstelláció ilyen zsúfolt környezetben" - húzta alá Chris Lintott, az egyetem munkatársa.

A gázóriásnak tartott PH1 alig valamivel nagyobb a Neptunusznál. A bolygót két önkéntes fedezte fel a Planethunters.org internetes oldalt használva. Hivatásos csillagászok a Hawaii-szigetek Mauna Kea nevű vulkánjának tetején működő Keck Obszervatórium teleszkópjai révén erősítették meg a felfedezést.

Olvasóink írták

  • 1. qrumpli 2012. október 18. 04:31
    „Hát ez szenzációs!!
    Akkor most olcsóbb lesz a kenyér?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordmeleg volt szeptemberben a világon

A szeptemberi globális átlaghőmérséklet elérte a 15,6 Celsius fokot, ami 0,67 fokkal volt magasabb a… Tovább olvasom