Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A balkezes fiúk sikere

Egy friss tanulmány szerint a balkezes fiúk felnőttkorukban nagyobb anyagi sikereket érnek el, mint jobbkezes társaik. Úgy tűnik, a közhiedelemmel ellentétben még a jobbkezes világban is életrevalóbbak, és sokkal jobban alkalmazkodnak, mint a jobbkezesek.
A Bristol University és az Imperial College London kutatói 12 ezer gyereket vizsgáltak a születésüktől egészen 14 éves korukig. Az emberek körülbelül tíz százaléka balkezes, a nőknél nagyobb a balkezesek aránya. A vizsgált gyerekek között is sok volt a balkezes, és akadt olyan is, akit arra kényszerítettek, hogy a jobb kezét használja. A kutatók példaként Robert Redfordot hozták fel: balkezesként kezdte, és sok esetben még ma is ezt a kezét használja, viszont a jobb kezével ír.

A tanulmány szerzője, Carol Propper professzor azt mondta: az a korábbi állítás, hogy a balkezes emberek intelligensebbek jobbkezes társaiknál, nem felel meg a valóságnak. A kutatók arra mutattak rá, hogy az általuk vizsgált 14 éves jobb- és balkezes fiúk esetében az értelmi különbség oka vélhetően egy gyermekkorban elszenvedett trauma lehetett. Nem tudták ugyanis kimutatni azt, hogy a balkezesség akár negatív, akár pozitív hatással lenne a személyiségre és az intelligenciára.

A kutatásból kiderül az a paradoxon is, hogy a balkezes fiúk – vélhetően sutaságuk miatt – az iskolában általában rosszabbul teljesítenek, de felnőttkorukra ezt a negatív hatást átfordítják, összeszedik magukat, és túlszárnyalják jobbkezes társaikat. Főként az anyagiak terén teljesítenek náluk sokkal jobban. A balkezes gyerekeknek ugyanis nagyon korán alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy jobbkezes világban élnek, és ezt az alkalmazkodási képességet nagyon sok téren tudják később kamatoztatni.

Olvasóink írták

  • 1. Kasza 2009. február 24. 23:47
    „Ez így igaz,én is az vagyok.... csak a fizetésem szar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algák menthetik meg a Földet

Az olvadó jéghegyek egy olyan természeti folyamatot indítanak be, amely késleltetheti vagy akár le… Tovább olvasom