Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

A benzineseknél is szennyezőbbek Kínában az elektromos autók

"Az elektromos autók kibocsátása ott keletkezik, ahol a működéshez szükséges elektromosságot termelik, nem pedig ott, ahol a járművet használják. Kínában pedig az elektromos energia előállítása 85 százalékban fosszilis tüzelőanyag, 90 százalékban szén égetésével történik" - írja a tanulmány.

A Kína útjain közlekedő elektromos autók szennyezőbbek a benzineseknél, s jóval károsabbak az emberek egészségére is - állítják az amerikai Tennessee Egyetem kutatói nemrég publikált tanulmányukban.

A szakemberek 34 kínai nagyvárosban ötfajta technológiát használó jármű károsanyag-kibocsátását és egészségre gyakorolt hatását vizsgálták."Az elektromos autók kibocsátása ott keletkezik, ahol a működéshez szükséges elektromosságot termelik, nem pedig ott, ahol a járművet használják. Kínában pedig az elektromos energia előállítása 85 százalékban fosszilis tüzelőanyag, 90 százalékban szén égetésével történik" - írja a tanulmány.

Ugyanakkor az erőművek leggyakrabban a sűrűn lakott területeken kívül esnek, vagyis az emberek kisebb mennyiségben lélegzik be azok kibocsátását az utakon közlekedő benzines járművekénél. Ez az eltérés sem elég azonban, hogy az okozott ártalmakat kiegyenlítse - magyarázzák a szerzők. A környezetbarát elektromos autók működtetése összességében kilométerenként jóval nagyobb károsanyag-kibocsátással jár, mint a hagyományos, benzines autóké.

A tanulmány készítői kiemelik: az elektromos járművek akkor érik el környzetvédelmi céljukat, ha tiszta energiaforrást használnak. Kínában és a világ más területein is kiemelt fontosságú a tisztább energiákra és a kibocsátás-csökkentésre való koncentrálás.

Olvasóink írták

 • 3. vuk 2012. február 20. 20:14
  „"85 százalékban fosszilis tüzelőanyag, 90 százalékban szén égetésével történik"
  A 85% 90%-a a szen? Max ugy van ertelme, de akkor kimaradt, hogy "ennek 90%-a ...".”
 • 2. baja2005 2012. február 20. 15:47
  „Istenem, ezt még egyszer el lehet játszani!!! A régi korok nagy "agyai" kimutatták, hogy jobb a gőzmozdony a villanyvasútnál, mert a villanyt előállító szenes 35 %-os hatékonyságú "gőzturbinás erőművek" által előállított villamos energiát a villanymotor "csak" 95 %-ban hasznosítja, így a teljes nyereség csak 33 %, míg a gőzös egyből mind a 35 %-ot hasznosítja. Nagy az isten állatkertje!!!”
 • 1. alex007fl 2012. február 20. 15:35
  „A tanulmány pedig készült a MOL, Shell stb. megbízásából.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalkották a világ legkisebb, egyetlen atomból álló tranzisztorát

Egyetlen foszforatomból áll a világ legkisebb tranzisztora, amelynek "megépítését" ausztrál kutatók… Tovább olvasom