Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 27°C Még több cikk.

A bohóchalakat is megviseli a klímaváltozás

A bohóchalakat is erőteljesen megviseli a klímaváltozás, a nekik otthont adó anemónák kifehéredése miatt nagy stressz éri őket, ezért kevésbé termékenyek.
A bohóchalak a mérgező anemónákkal szoros közösségben, szimbiózisban élnek. A tengerirózsák rendjébe tartozó anemónák elsősorban a növekvő hőmérséklet miatt fehérednek ki.  

A bohóchalak számára az anemónák halálos mérgű csalánsejtjei védelmet nyújtanak a ragadozók ellen. "Ellenszolgáltatásként" a bohóchalak megtisztogatják a rózsák tapogatóit és oxigént legyeznek feléjük, ha túl keveset tartalmaz a körülöttük lévő víz.     

A Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmány készítői Francia-Polinézia korallzátonyain vizsgálták az elmúlt 14 hónap növekvő vízhőmérsékletének hatásait. Erre az időszakra esett 2016 szokatlanul meleg nyara is. 

A kutatók összehasonlították az egészséges anemónákban és a kifehéredett anemónákban élő halakat. A tudósok a kifehéredett anemónákban 73 százalékkal kevesebb életképes ikrát találtak, mint a bohóchalak egészséges élettereiben. 

Vérelemzéseket is végeztek, amelyek szerint ezeknél a halaknál megnövekedett a kortizol stresszhormon értéke és csökkent a nemi hormonok koncentrációja. 

"A víz megnövekedett hőmérséklete miatti anemónakifehéredés olyan stresszfaktor, amely csökkenti a nemi hormonok mennyiségét, ezáltal a nemzőképességet" - írják a kutatók.    

A szakértők úgy vélik, még legalább 51 másik olyan halfajt érinthet a probléma, melyek táplálkozása vagy ragadozóktól való védelme az anemónáktól függ. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelenleg a hatodik tömeges kihalás zajlik - figyelmeztetnek a kutatók

Jelenleg a hatodik tömeges kihalás zajlik - figyelmeztetnek a kutatók
"A múlt tanulsága az, hogy a tömeges kihalásoknak a fajveszteségen túl is óriási a hatásuk" -… Tovább olvasom