Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A csillagok vezérlik a ganajtúrókat

A csillagok állása alapján tájékozódik egy dél-afrikai ganajtúró bogár, ami - emberi ismeretek szerint - egyedülálló az állatvilágban.
A kutatók már évekkel ezelőtt felfedezték, hogy ezek a két és fél centi hosszú bogarak a Nap és a Hold állását tájékozódási pontnak használják ahhoz, hogy egyenes vonalban tudják gurítani trágyagalacsinjukat. Erre a gyakorlatra azért van szükségük, mert "a legrövidebb út az egyenes", nevezetesen, így tudnak a leghamarabb elkerülni a trágyakupac küzdőteréről, a többi bogár közeléből, hogy ne kelljen velük vad harcot folytatniuk. A tudósok azt azonban nem tudták, hogy miként képesek ezek a ganajtúrók holdtalan éjeken is tartani az egyenes gombócirányt, márpedig képesek: galacsinjuk tetejére másznak és ott valóságos tájékozódási táncot járnak, mielőtt "belőnék" magukat.

A csillagok vezérlik a ganajtúrókat.
A csillagok vezérlik a ganajtúrókat.

A Wits Egyetem kutatói bevittek pár bogarat planetáriumukba, hogy megnézzék, miként használják navigáláshoz a Tejutat, és mi történik, ha megfosztják őket tőle. Az eredmény: csillagtalan éjszakán a ganajtúrók elveszítik az egyenes útirányt.

Ezek után már csak az a kérdés marad, hogy mit csinálnak a természetben, ha borult az éji ég.

"Valószínűleg otthon maradnak" - mondta Marcus Byrne, az egyetem professzora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdőjelezték a madarak evolúciójának elméletét

Egy új röpképtelen szárnyas dinoszaurusz fosszíliáinak felfedezése megkérdőjelezi a madarak… Tovább olvasom