Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

A csimpánzok intelligenciáját leginkább a gének határozzák meg

A genetika értelmi képességekben játszott szerepe régóta vitatott téma.
A csimpánzok intelligenciáját leginkább a gének határozzák meg, nem pedig a környezet - állítják amerikai kutatók.

A kísérletükben 99 csimpánzt vizsgáltak 13 feladatsor segítségével, és azt találták, hogy az értelmi képességek egy része erősen öröklődik a fajnál. Emellett azt is kimutatták, hogy az állat neme, illetve a környezete - például, hogy emberek nevelték vagy csimpánzok között nőtt fel - nincs jelentős hatással az intelligenciára.

A genetika értelmi képességekben játszott szerepe régóta vitatott téma. Az mára világossá vált, hogy az emberek IQ-teszteken elért eredménye nagyban függ a genetikai örökségtől, némileg módosulhat azonban a környezeti tényezők - így az iskolázottság és a társadalmi-gazdasági státusz - hatására.

A gének állati intelligenciában játszott szerepére azonban eddig sokkal kisebb figyelmet fordítottak a kutatók. A mostani kísérlet arra enged következtetni, hogy az intelligens, az emberhez genetikailag hasonló állatoknál az emberhez hasonlóan meghatározó lehet a genetika és csekély a környezet szerepe.

A Current Biology című amerikai folyóiratban megjelent eredmények hozzájárulhatnak az intelligencia jelenségének jobb megértéséhez, sőt talán az intelligenciához speciálisan kötődő gének azonosításában is segíthetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3000 éves városra bukkantak az Adria mélyén

Az ókori régészeti lelőhely másfél hektárnyi területen terül el. Tovább olvasom