Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A Csurjumov-Geraszimenko üstökös nem elég hideg ahhoz, hogy csak jég borítsa

A Rosetta űrszonda által küldött adatok alapján a szakemberek mínusz 70 Celsius-fok körülire becsülik a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínének hőmérsékletét, ami nem elég hideg ahhoz, hogy a felszín kizárólag jégből álljon, kell lennie egy sötét porkéregnek is - közölte pénteken az Európai Űrügynökség (ESA).
Először mérte meg a Rosetta az általa kutatott üstökös felszínének hőmérsékletét, a VIRTIS spektrométer július 13. és 21. között végzett méréseket, amikor a Rosetta 14 ezer kilométerről 5 ezer kilométer távolságra közelítette meg célégitestét.

Ebben az időszakban az üstökös mintegy 555 millió kilométerre volt a Naptól, több mint háromszor távolabb, mint a Föld - olvasható az ESA közleményében.

Bár a mínusz 70 Celsius-fok elég hidegnek tűnik, fontos, hogy mintegy 20-30 Celsius fokkal melegebb, mint amit egy ekkora távolságban lévő olyan üstökösről feltételeznek, amelyet kizárólag jég borít. Az ESA szerint ezek a mérések megerősítették, hogy a felszín egy jelentős részét por borítja.

"Ez nem zárja ki relatívan tiszta jégfoltok létét - magyarázta Fabrizio Capaccioni, az olasz asztrofizikai intézet munkatársa, VIRTIS adatainak fő elemzője.

"Nagyon érdekes a mérési eredmény, mivel megadja az első kulcsokat ahhoz, milyen lehet az üstökös felszínének összetétele és fizikai tulajdonságai" - tette hozzá.

A Rosetta a tervek szerint szerdán, augusztus 6-án 100 kilométerre közelíti meg az üstököst, majd belép gravitációs mezejébe. Ekkor fogja elkészíteni az üstökös háromdimenziós modelljét, és pontosan megméri gravitációs erőterét. A tudósok ezután látnak hozzá a leszállóhely kereséséhez és a landolási forgatókönyv kidolgozásához. A landolás november 11-én várható az üstökösön.

Az üstökös a Naprendszer keletkezéséről őriz a tudósok által létfontosságúnak vélt adatokat.

Az üstökösre szállítandó Philae minilabor tíz műszert visz, földi irányítását a Német Légiközlekedési- és Űrutazási Központ (DLR) kölni központjából végzik. A műszerek az üstökös felszínének fizikai tulajdonságait és kémiai összetételét vizsgálják: lefúrnak a talajba, az onnan vett mintát mérőműszerekkel elemzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világelső az állatok között a tojásait 4,5 évig költő mélytengeri polip

Négy és fél évig költötte tojásait egy Kalifornia közelében megfigyelt mélytengeri polip, amely ezzel világelsőnek számít az állatok között. Tovább olvasom