Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A gazdasági és társadalmi instabilitás évei jöhetnek

A világ egy évtizedes viharos periódus előtt áll Klaus Dörre német szociológus szerint.
A növekedésre programozott gazdasági modell válságba jutott, a pénzügyi rendszer pedig szélsőséges mértékben kibillent az egyensúlyból - vázolta fel a jelenlegi helyzetet a dpa hírügynökségnek adott interjúban a jénai Friedrich-Schiller Egyetem gazdaságszociológiai professzora.

"Az államoknak fel kell hagyniuk azzal, hogy csak a tűzoltásra szorítkoznak. A pénzpiacokat ideje lenne rövid pórázra fogniuk" - fogalmazott. Ellenkező esetben Németországot is a 19-ik századra jellemző szociális nyugtalanság kirobbanása veszélyezteti.

"Amennyiben nem lesz meg a kellő politikai akarat az irányítás kézbe vételéhez, a nagy-britanniai események nem mennek már majd kivételszámba" - mondta Dörre, utalva az országon végigsöprő zavargásokra.

"Az Egyesült Államok szuverén besorolásának rontása vihart keltett a globális pénzügyi rendszer központjában" - mondta. Azzal, hogy a tőzsdék majd ismét megnyugszanak, a probléma még nem fog elmúlni.

A piacon hatalmas pénzeszközök mozgósíthatók spekulációs céllal. Emellett az amerikai adósságplafon megemeléséről kötött kompromisszum sem elegendő az adósságprobléma megoldásához. "Kivetették a horgonyt, de foszlott kötélen" - fogalmazott.

Klaus Dörre szerint a kormányoknak szorosabb ellenőrzés alá kellene vonni a pénzpiacokat: a többszörösen áttételes spekulatív ügyleteket be kellene tiltani, tranzakciós adót kellene kivetni a pénzügyi ügyletekre, transzparenssé kellene tenni a fedezeti befektetési alapok (hedge fund) befektetési stratégiáját és létre kellene hozni egy független európai hitelminősítő intézetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar egyetemista fejleszti ki a láthatatlanság köpenyét?

Perczel János megfordította az eddigi elméletet: szerinte nem gyorsítani, hanem lassítani kell a… Tovább olvasom