Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A grönlandi vikingek kedvelték a fókahúst

A grönlandi viking telepesek kedvelték a fókahúst, amely jelentős szerepet játszott étrendjükben - derítették ki dán és kanadai kutatók.
A Koppenhágai Egyetem, az Aarhusi Egyetem, a Dán Nemzeti Múzeum, valamint a Vancouveri Egyetem kutatói eredményeiket egy tanulmánysorozatban ismertetik a Journal of the North Atlantic című folyóiratban.

Az első vikingek 1000 táján Vörös Erikkel jelentek meg Grönlandon, és a sziget nyugati részén telepedtek meg. Legnagyobb lélekszámuk 2000-3000 fő körül volt, majd ötszáz évvel ezelőtt váratlanul eltűntek Grönlandról. A történésre számtalan magyarázat született, egyesek természeti katasztrófát, mások az éghajlatváltozást, megint mások alkalmazkodási képtelenséget sejtenek a jelenség mögött. A dán-kanadai kutatócsoport vizsgálatai során bebizonyította, hogy a telepesek nem azért hagyták ott Grönlandot, mert képtelenek voltak alkalmazkodni a helyi élelemhez - olvasható a Koppenhágai Egyetem honlapján.

A kutatócsoport 80 olyan csontvázat vizsgált, amelyet a Koppenhágai Egyetem biológiai antropológiai laboratóriumában őriznek, hogy kiderítse az egykori grönlandi telepesek étrendjét. A kutatók a szén 13-as és 15-ös izotópját (C13 és C15) elemezték - az előbbi azt tükrözi, hogy az elhunyt étrendjében milyen arányban szerepelt a hal és egyéb tengeri eredetű táplálék, az utóbbi pedig az elfogyasztott hús mennyiségére utal.

Mint Jette Arneborg régész, a Dán Nemzeti Múzeum kurátora rámutatott, noha a grönlandi vikingek földművelőknek és állattartóknak tartották magukat, a régészeti leletek tanúsága szerint egyre kevesebb kecskét és juhot tartottak. Nagyon hamar rákaptak viszont a fókavadászatra, a tengeri emlősök egyre nagyobb szerephez jutottak a vikingek étrendjében, az éghajlatváltozás miatt ugyanis mind nehezebb volt fenntartaniuk magukat a mezőgazdaságból. A 14. században már a táplálékuk 50-80 százalékát biztosították a fókák.

Niels Lynnerup, a Koppenhágai Egyetem antropológusa szerint semmi sem bizonyítja, hogy a vikingek eltűnése Grönlandról valamilyen természeti katasztrófa eredménye lenne.

"A csontvázak vizsgálata arról tanúskodik, hogy fokozatosan hagyták el Grönlandot. Az ott-tartózkodásuk vége felé a temetőkben alulreprezentáltak a fiatal nők. Ez arról tanúskodik, hogy a fiatalok nagy számban hagyták el a szigetet, és azok a közösségek, amelyekben csökken a fogamzóképes korú nők aránya, fokozatosan elsorvadnak" - mutatott rá Niels Lynnerup.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patagóniai sírrabló: túlélte a dinoszauruszokat a fura emlős

Túlélte a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalását egy fura emlős, a Necrolestes… Tovább olvasom