Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

A hajléktalanok korán halnak

A hajléktalanok dán kutatók vizsgálata szerint gyakran szenvednek pszichiátriai betegségben, és korán meghalnak.
A fedél nélkül élők számát szinte sehol nem lehet pontosan felmérni, de a statisztikák szerint világszerte mind többen vannak. A hazai becslések szerint Budapesten minden kétszázadik ember hajléktalan, és az amerikai statisztikák ezzel egybeesnek: az Egyesült Államok állampolgárai közül ugyancsak minden kétszázadik fedél nélkül él, ami ott hozzávetőleg másfél millió embert jelent.

Sandra Feodor Nielsen és munkatársai Dániában igyekeztek felmérni, hogy hányan tengetik életüket így, és milyen egészségügyi helyzetben vannak. Dániában országos statisztikát vezetnek mindenkiről, aki elmúlt 16 éves, és hajléktalan. A kutatók az 1999 és 2009 időszakára vonatkozó adatokat gyűjtötték össze.

A vizsgált évtizedben Dánia területén 32 711 hajléktalan került a nyilvántartásba. A férfiak száma 23 040, a nőké 9671 volt. Pszichiátriai betegségben a férfiak 62,4 százaléka szenvedett, a nőknél az arány 58,2 százalékos volt. Droghasználat miatt a férfiak 49 százalékát, a nőknek 37 százalékát kezelték.

A hajléktalanok halálozása sokkal magasabb volt, mint a dán társadalom átlagáé. A férfiak várható életkilátása 21,6 évvel bizonyult rövidebbnek, mind dán férfiak átlaga, a nők esetében a hajléktalan nők életkilátásai 17,4 évvel rövidültek. A legnagyobb halálozási arány abban a csoportban volt, amelynek tagjai valamilyen kábítószerrel is éltek.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a társadalmi gond igen súlyos, és szükséges lenne olyan, általános segítőrendszer kidolgozására, mely legalább enyhítené a drámai helyzetet.

A tanulmányt a világ egyik legtekintélyesebb orvosi hetilapja, az angol The Lancet közölte.

Olvasóink írták

  • 1. seawasp 2011. július 04. 13:34
    „Volt már a listán a házasságon kívűl élő is, és attól függ a hajléktalan élete a hobbi, avagy az élet vitte az utcára?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekonstruálták az ősmadarak tollszínét

Amerikai kutatók fémnyomok alapján rekonstruálták a dinoszauruszok korában élt ősmadarak… Tovább olvasom