Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A holt-tengeri tekercsek ötezer töredéke került internetre

A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok.
A holt-tengeri tekercseknek újabb ötezer töredéke került internetre a Google segítségével - jelentette be kedden az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA).

A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, egy ősi település, Hirbet Kumrán közelében, Jerikótól 15 kilométerre délre. 1947 és 1956 között összesen 900 tekercset tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe.

A digitalizálási projekt 2008-ban indult az IAA, az Izrael Múzeum és a Google izraeli kutatási-fejlesztési központja közötti együttműködésben, amelynek során a töredékekről nagyfelbontású, 1200 megapixeles felvételek készültek. Ennek köszönhetően "életre keltették" az évszázadok során elhalványult írásjeleket, s az eredeti szövegek mellett a fordítás is elérhető. Tavaly öt tekercs került a világhálóra.

A digitális könyvtár ezúttal Mózes V. Könyvével (Deuteronomium) bővült, amely egyebek mellett a tízparancsolatot is tartalmazza, de feltették a világhálóra a Teremtés (Genezis) Könyvét, amely a Kr.e. 1. századból származik.

"Immár bárki íkézbe vehetií az internetnek köszönhetően a holt-tengeri tekercseket" - hangsúlyozta Suka Dorman, az IAA igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ókori bűnügy: Meggyilkolták III. Ramszesz fáraót

A Krisztus előtt 1188 és 1155 között uralkodó fáraó torkát összeesküvők vágták el. Tovább olvasom