Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

A jégkorszakok koptatják le a hegyeket

A hatalmas méretű gleccserekkel járó jégkorszakok meggyorsítják a hegyeket koptató eróziót egy svájci vezetésű nemzetközi kutatócsoport szerint.
Az összeütköző földlemezek gyűrik fel a hegyeket, az erózió pedig lekoptatja őket - ezt a folyamatot gyorsítják fel a jégkorszakok.

Az elmúlt mintegy hatmillió évben a Föld jégkorszakok sorozatát élte át. Ugyanakkor ebben az időszakban világszerte erőteljesen megnőtt az erózió mértéke is. Erről árulkodnak a tengerek mélyén lévő üledék-lerakódások - közölte a kutatást finanszírozó Svájci Nemzeti Alapítvány.

A folyamat felgyorsulásában korábban nem volt tisztázott az éghajlat szerepe. Frederic Herman, a Lausanne-i Egyetem és az ETH Zürich munkatársa ezért kollégáival 18 ezer adatot elemzett ki, amelyek kvázi a kőzetek földkéregbeli vándorlását rögzítették.

Az adatgyűjtés során a tudósok azt a körülményt használták ki, hogy kőzetek hőmérséklete csökken, minél közelebb kerül az erózió során a Föld felszínéhez. Ezt a termikus előtörténetet bizonyos ásványok látható módon megőrzik. Ez alapján kiszámítható, mennyi idő alatt került a kőzet a felszínre.

A kutatók eredményeiket a Nature című szaklap csütörtöki számában mutatták be. Ezek szerint összefüggés tapasztalható a felgyorsult erózió és a hideg fázisok között. Ráadásul a középső szélességi fokokon és a magasan fekvő régiókban, ahol sok hegy elgleccseresedett, erőteljesebb a gyorsulás.

Herman és kollégái szerint a gleccserek az erózió fő elindítói, nem pedig a földkéreg tektonikus aktivitása.

A tudósok szerint az eredmények arra is utalnak, hogy a szén-dioxidnak és az erózió között is összefüggés tapasztalható: minél több kőzet esik szét apró darabokra, annál több reagál a légkör széndioxidjával. Ezek a kőzetdarabok aztán lesüllyednek a tengerek mélyére - fejtette ki Herman.

Az erózió így eltávolítja a légkörből a gázt, ezzel hozzájárul az éghajlat lehűléséhez. Ezeknek a tényezőknek az ismerete fontos a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok megfelelő modellezéséhez - véli a szakértő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metrót építettek, 2000 éves bambusztekercset találtak

Az i.e. 202 és i.sz. 9 közötti korból, a Nyugati Han-dinasztia 920 szövegére és egyéb tárgyakra… Tovább olvasom