Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

A kardszárnyú delfin valószínűleg hallás után is tud vadászni

Vadászat közben az orka hangtalanul keresi zsákmányát, nem használja a hangnavigációt sem, hiszen azzal figyelmeztetné áldozatát.
A kardszárnyú delfin valószínűleg hallás után is tud vadászni - állapították meg brit biológusok, akik az Amerikai Akusztikai Társaság (ASA) San Franciscó-i konferenciáján ismertették kutatásuk eredményét.

A fóka a kardszárnyú delfin egyik kedvenc zsákmánya, még éjszaka is vadászik rá. Vadászat közben az orka hangtalanul keresi zsákmányát, nem használja a hangnavigációt sem (ennek során csettintő hangot bocsát ki, amely ha szilárd a tárgyba ütközik, onnan visszaverődik), hiszen azzal figyelmeztetné áldozatát - magyarázta Volker Deecke, a Cumbriai Egyetem kutatója.

Az azonban eddig nem volt világos, hogy zavaros vízben vagy sötét éjjel hogyan is találja meg zsákmányát a kardszárnyú delfin.

A kutatók az alaszkai partok közelében élő 13 orkára erősítettek vevő készüléket, amelyek minden hangot felvettek, akár az állatok bocsátották ki őket, akár a környezetükből származott. Ebből állapították meg, hogy az állat éjjel is vadászik, és valószínűleg a zsákmánya keltette zaj segíti a tájékozódásban.

Az egyik hangfelvétel egy hím fóka elejtését dokumentálja. Először a távolból hallani azt a hangot, amellyel a hím fóka egy nőstényt szeretne magához csalogatni. A következő félórában ezek a hangok egyre erősödnek, majd három hangos kiáltást hallani a készülék közvetlen közeléből. Ezt csak a vadászó delfin keltette lárma, majd néma csend követi.

Deecke szerint ez fontos bizonyítéka annak, hogy a kardszárnyú delfin hallás után vadászik. Az eredmények segítségére lehetnek azoknak a kutatóknak, akik a hajók zajának delfinekre gyakorolt hatásait vizsgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Antik iratokat tett közzé az interneten a Vatikán és az Oxfordi Egyetem

A projekt keretében együttesen mintegy másfél millió oldalnyi antik szöveget fognak virtuálisan… Tovább olvasom