Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A korom a klímaváltozás második legfőbb okozója

A korom klímaváltozásra gyakorolt hatása jól érezhető az Egyesült Államok északi részén, Kanadában, Észak-Európában és Észak-Ázsiában is.
A szén-dioxid után a korom a globális felmelegedés második legfőbb okozója - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport.

Az új tanulmány szerint a porfelhőkben és szmogban található koromrészecskék körülbelül kétszer nagyobb mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, mint azt korábban, egyebek között az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentésében becsülték a szakemberek.

"Rendkívül meglepett minket a korom klímaváltozáshoz való hozzájárulásának potenciális mértéke" - hangsúlyozta a Washington Egyetem légkörkutatójaként dolgozó Sarah Doherty, a tanulmány egyik vezető szerzője. A szakemberek szerint ugyanakkor némi reménnyel kecsegtethet az a tény, hogy a koromkibocsátás ellenőrzése jóval több azonnali haszonnal járhat a klímaváltozásra nézve, mint a szén-dioxid-kibocsátás kordában tartására irányuló erőfeszítés.

A négy éven át készült tanulmány ingyenesen elérhető a Journal of Geophysical Research-Atmospheres című folyóirat internetes oldalán - adta hírül a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

A korom rendkívül összetett szerepet játszik a klímaváltozásban. A levegőben lévő sötét részecskék leárnyékolják a Föld felszínét, miközben felmelegítik a légkört. A havas és jeges területekre rátelepedő korom elsötétíti a felszínt, amely így több napfényt nyel el és gyorsabban olvad. A koromrészecskék továbbá a felhőképződést is képesek befolyásolni.

A jelentés készítői korábbi tanulmányokat és új kutatási eredményeket vontak elemzés alá, hogy megvizsgálják a korom legfőbb forrásait és jobban megértsék a klímaváltozásra gyakorolt hatását.

A kutatók szerint míg a szén-dioxid évszázadokig, addig a korom mindössze néhány napig marad meg a légkörben.

A tanulmány szerzői a különböző koromforrások vizsgálatával igyekeztek kideríteni, hogy melyek visszaszorításával lehetne azonnali eredményeket elérni. A mutatók szerint a dízelmotorok kibocsátásának szabályozása, és a fa-, illetve széntüzelésű kályhák egy részének lecserélése járna azonnali, bár rövid távú hűsítő hatással.

A korom klímaváltozásra gyakorolt hatása jól érezhető az Egyesült Államok északi részén, Kanadában, Észak-Európában és Észak-Ázsiában is. A légszennyező anyag emellett az ázsiai monszunesőzésekre is befolyással bír.

Olvasóink írták

  • 1. csonakos 2013. január 16. 17:15
    „"A fűnyírótól a 36 tonnás teherautóig

    ...körülöttünk a gyárak, az erőművek, az autók és a háztartások szennyezik a levegőt, a nagyvárosokban a levegő minősége sokszor alig alkalmas légzésre."
    Ezek a legfőbb koromkibocsájtók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idősebb hímekre buknak az integetőrák-nőstények

A gyakrabban és kitartóan integető idősebb hímek jobban vonzzák az integetőrák-nőstényeket, mint… Tovább olvasom