Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Világvevő > A közlekedési légszennyezés növelheti az autizmus kockázatát

A közlekedési légszennyezés növelheti az autizmus kockázatát

A nagymértékű közlekedési légszennyezésnek kitett magzatoknál és csecsemőknél nagyobb lehet későbbi életükben az autisztikus tünetek megjelenésének a valószínűsége - állapították meg amerikai kutatók.

MTI - 2012.11.27. 14:57
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány eredménye - korábbi kutatások megállapításait támogatva - arra utal, hogy a nagy forgalmú autópályák közelében élő gyerekeknél nagyobb lehet az autizmus kockázata.

"Nem azt mondjuk, hogy a közlekedésből származó légszennyezés okozza az autizmust, de kockázati tényezője lehet" - mutatott rá Heather Volk kutatásvezető, a Los Angeles-i Dél-Kaliforniai Egyetem orvosi karának munkatársa.

Az autizmus előfordulási gyakorisága nőtt az elmúlt években, a becslések szerint most 88 gyerek közül 1-et érint az Egyesült Államokban. Az autizmus spektrum jellegű zavar, amely a súlyos kommunikációs problémáktól és szellemi visszamaradottságtól az enyhébb tüneteket mutató Asperger-szindrómáig terjed.

Volk és csoportja 279 autisztikus tüneteket mutató és 245 egészséges kaliforniai gyereket vont be a vizsgálatba. Begyűjtötték a gyerekek otthona környékén korábban mért levegőminőségi értékeket is, majd összevetették a résztvevők állapotával. Az elemzésből kiderült, hogy az autisztikus gyerekek magzatként csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel voltak kitéve a legnagyobb mért légszennyezettségnek - életük első évében pedig mintegy háromszor nagyobb eséllyel -, mint a kontrollcsoportban lévő egészséges gyerekek.

A légszennyezettséget okozó anyagok között savak, fémek, porszemcsék és különböző gázok, például szén-monoxid, szénhidrogének, nitrogénoxidok és illékony szerves vegyületek vannak.

A kutatók úgy vélik, hogy bizonyos szennyezők szerepet játszhatnak az agyi fejlődésben, ám ez nem igazolja, hogy a szennyezett levegő okozza a gyerekek autisztikus tüneteit. Emlékeztettek rá, hogy más tényezők is magyarázhatják a megállapított összefüggést, például a lakáson belüli légszennyezettség és a passzív dohányzás.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...