Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A legősibb fények legújabb térképe

Az ovális alakú, 50 millió pixeles, a teljes égboltot ábrázoló képhez az adatokat a négy éve az űrbe juttatott Planck műhold gyűjtötte be.
Minden korábbinál pontosabb fénytérképet tett közzé csütörtökön a világegyetemről az Európai Űrkutatási Hivatal. Kiderült, hogy az univerzum 80 millió évvel öregebb az eddig véltnél, ami azonban nem sokat oszt vagy szoroz, mivel 13 milliárd 820 millió esztendős korról van szó.

Az ovális alakú, 50 millió pixeles, a teljes égboltot ábrázoló képhez az adatokat a négy éve az űrbe juttatott Planck műhold gyűjtötte be. Az új kép áll időben a legközelebb az ősrobbanáshoz, a 13,8 milliárd évvel ezelőtti világegyetem állapotát mutatja, a robbanás után 380 ezer esztendővel, amikor az ősuniverzum kezdett hűlni.

Az adatok alapján kiderült, hogy az eddig számítottnál lassabban tágul a világegyetem, ebből következett korának korrigálása is, azaz a 80 millió éves "öregbítés".

Ugyancsak pontosították a Planck adatai az univerzum anyagarányait. Kiderült, hogy a szokványos anyag 4,5 százalék helyett a világegyetem 4,9 százalékos részét tölti ki. Az úgynevezett sötét anyag - a feketelyuk-állomány, amely láthatatlan, és csupán környezetére gyakorolt tömegvonzása alapján lehet létezésére következtetni - is több a korábban számítottnál, nevezetesen egyötöddel, aránya 26,8 százalék. A sötét energia - az a titokzatos erő, amely vélhetően gyorsítja az univerzum tágulását - teszi ki a fennmaradó 68,3 százalékot. Ezt a hányadot korábban 72,8 százalékosra becsülték.

"Az új fénytérkép hatalmas lépés a világegyetem eredetének megértése felé" - mondta Jean-Jacques Dordain, az Európai Űrkutatási Hivatal vezérigazgatója a csütörtöki párizsi sajtóbemutatón.

Olvasóink írták

  • 1. v.imre 2013. március 23. 09:56
    „Ezen a mikrohullámú háttérsugárzás felvételen nyomott hagyott az a moduláció, amely a lokális területéről egy órával ezelőtt, egy nappal ezelőtt, ezer évvel ezelőtt, egy milliárd évvel ezelőtt, s az érzékelő felbontásától függően akár ezer milliárd évvel ezelőtt indult. Amit a felvétel rögzít, az ezen lokális modulációknak a most és itt észlelt eredő moduláció szerkezet képe. Ezért nem hatalmas lépés a világegyetem eredetének megértése felé. Az agyunk arra is képes, hogy ne csak szemellenzővel zárjunk ki más megoldás lehetőséget, mint amely az ősrobbanás elméleten kívül létezik.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 60 év után megfejtették az igen ritka vércsoport titkát

Több mint 60 év után francia és kanadai tudósoknak sikerült feltárniuk egy igen ritka vércsoport - a… Tovább olvasom