Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

A lovak tekintetükkel és fülükkel is kommunikálnak

Az állatok figyelmét vizsgáló korábbi kutatások azokra a jelekre koncentráltak, amelyeket az emberek is használnak.
A lovak tekintetüket, különösen szemük irányát, fülük tartását is felhasználhatják arra, hogy más lovakkal kommunikáljanak - derült ki egy amerikai tanulmányból.

Az állatok figyelmét vizsgáló korábbi kutatások azokra a jelekre koncentráltak, amelyeket az emberek is használnak: a test, a fej tartásának irányára, a tekintetre. Senki nem lépett még ezeken túl - mondta Jennifer Wathan, a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, a brit Sussexi Egyetem kutatója.

"Azt találtuk, hogy a lovaknál a fül helyzete is alapvető vizuális jel, amire a többi ló reagál. A lovaknak valójában mind a szem, mind a fül jellemzőit látniuk kell, mielőtt a másik ló fejének iránya alapján döntenének valamiről.

Wathan és kollégája, Karen McComb lefényképezték, milyen gesztusokkal adnak jelt a lovak arról, ha figyelnek valamire. A fotókat életnagyságú modellként használták a többi ló számára, amikor két takarmányos vödör közül ki kellett választani, hogy melyikből egyenek.

A fotózott modellek minden alkalommal ugyanarra a vödörre figyeltek, sosem a másikra. Voltak esetek, amikor a két kutató manipulálta a fotókat: levették róluk a fül és a szem közvetítette információt.

Megfigyeléseik azt mutatták, hogy a lovak társaik fejének iránya után tájékozódtak, ha az élelmet keresték. Azonban ha maszk takarta el a fej egyes részeit - a fület és a szemet -, az megzavarta a társak figyelmének értelmezését.

A figyelem helyes értelmezése azon is múlt, melyik egyed mutatta az irányt, tehát az egyes lovak egyéni arcvonásai is fontosak lehetnek - írták a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝megapingvin˝ magasabb volt a legtöbb embernél

A 37 millió éve élt állat maradványait argentin kutatócsoport vizsgálta. Tovább olvasom