Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A macskák veszélyeztetik az élővilágot

Több milliárd madarat és apró termetű emlőst ölnek meg évente a macskák az Egyesült Államokban.
Több milliárd madarat és apró termetű emlőst ölnek meg évente a macskák az Egyesült Államokban, és ezzel az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik az ország vadvilágára nézve - figyelmeztetnek a szakemberek.

A Nature Communications című online folyóiratban közölt tanulmány készítőinek becslései szerint a házi macskák (Felis catus) évente 1,4-3,7 milliárd madár és 6,9-20,7 milliárd emlős halálát okozzák az Egyesült Államokban. Az adatok azt mutatják, hogy több állat pusztul el évente az országban a macskák karmai között, mint közúti balesetben vagy mérgezésben - adta hírül a BBC News.

A háziasított macskák gyilkos ösztönének hatását korábban már számos szigeten megfigyelték. Ezeken a területeken a macskák az emberekkel együtt vadászva szemezgetnek a helyi vadvilág kínálatából, eddig 33 faj globális kipusztulását okozva. A kontinenseken végzett pusztításuk mértékét azonban nehéz volt nyomon követni.

A washingtoni Smithsonian Conservation Biology Institute (SCBI) kutatói és az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) munkatársai most olyan tanulmányokat vontak alapos elemzés alá, amelyek a macskák ragadozó hajlamát vizsgálták. Eredményeik szerint a macskák által elkövetett pusztítás mértéke jóval nagyobb, mint azt a korábbi tanulmányok sugallták: a doromboló négylábúak több mint négyszer annyi madár halálát okozták eddig, mint azt korábban becsülték a szakemberek.

A macskák az Egyesült Államokban őshonos madarakra, köztük a vándorrigóra (Turdus migratorius), valamint az erdei cickányhoz, mezei pocokhoz, mókushoz és nyúlhoz hasonló apró emlősökre jelentik a legnagyobb veszélyt. Mint Pete Marra, az SCBI munkatársa hangsúlyozta, a mostani tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a macskák jelentik az egyik legsúlyosabb fenyegetést az Egyesült Államok vadvilágára nézve.

A szakemberek szerint a gazdátlan macskák, vagyis az elkóborolt, vadon vagy farmon élő példányok nagyjából háromszor több állatot ölnek meg, mint a házi kedvencként tartott társaik, ám utóbbiak szerepe sem elhanyagolható, ezért gazdáiknak jóval több erőfeszítést kellene tenni annak érdekében, hogy valamelyest kordában tartsák négylábúikat.

Olvasóink írták

  • 1. nobody13 2013. január 31. 06:51
    „Na, most a macskákból csinálnak közellenséget :-(((( Csak érdekességképpen: ismerősöm cicája kijár a lakásból. Udvar, csomó madárral, kisállattal. Többször mesélte, hogy a macska - amúgy egy jól táplált, boldog jószág - fel-felvitt rigót, egyebet a lábtörlőre. De amit felvitt, az mindig egészséges volt, eltekintve egy valószínű sokktól!!!! Soha nem ölte meg, nem bántotta a "zsákmányt", a cica csak megmutatta, hogy tudja, kedveskedni akart, a gazdik pedig mindig a szeme láttára elengedték az elfogott állatokat. Egy valami fontos: egyetlen állat sem öl szórakozásból. Ha valaki házi kedvencet tart, akkor ha megfelelően eteti, gondoskodik róla, az állat nem fog ölni! A macskák pedig rendkívül érzékeny, okos, spirituális lények, nem kéne őket célkeresztbe állítani... Szegeden így is eltűnt több szabadon élő macskakolónia az elmúlt évek nagy "tisztogatási" hullámában, akik bizony hiányoznak a lakóknak, főleg a panelövezetekben. :-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívátültetés után szült - a világon először

A kilökődésgátló gyógyszerek, amelyeket egy páciensnek szívátültetés után szednie kell, meggátolják… Tovább olvasom