Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A madarak is virágokkal kedveskednek párjuknak

Az udvarlás alapszabályát, amely szerint szíve hölgyét virágokkal lepje meg a gáláns lovag, a pártás lugasépítő is ismeri - derítették ki kutatók.
A Chlamydera maculata tudományos névre keresztelt madár hímje először terméseket gyűjt lugasának díszítésére, hogy azzal keltsen benyomást a tojó madarakban. Miután a szerelmi fészek termései elfonnyadtak, és elvesztették vonzerejüket, közvetlen környezetében helyezi el azokat. Ennek következtében a lugas körül előbb-utóbb színpompás növények díszelegnek. Ily módon a pártás lugasépítő - ha nem is tudatosan - az első állatfaj, amely növényt termeszt anélkül, hogy azt táplálékként hasznosítaná - írják a brit Exeteri Egyetem kutatói és kollégáik a Current Biology című folyóiratban.

Az ausztráliai Queensland államban található Taunton Nemzeti Parkban a nemzetközi kutatócsoport a madár lugasa körül nagy számban fedezte fel a burgonyafélék családjába tartozó Solanum ellipticum növényt, amelynek rikítóan lila virágai és zöld termései vannak. A pártás lugasépítő ezen kívül körültekintő kertész, "lakóhelye" környékét gondosan megtisztítja a bozóttól és a gyomoktól, ezzel ideális körülményeket hoz létre színpompás növényei növekedéséhez. Ténykedése feltehetően hosszú távon jövedelmező - a madár ugyanis akár tíz évig is ugyanazt a lugast használja.

Az Ausztráliában és Pápua Új-Guineán honos lugasépítő madarak nászviselkedésük révén váltak ismertté. Művészi lugasokat építenek, amelyekhez különféle színes tárgyakat használnak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldás a gyilkos elektromos autókra - videóval

A vakokat háromszor olyan gyakran gázolja el a halk elektormos autó, mint lassan közlekedő… Tovább olvasom