Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

A majmok képesek a bizalomteljes együttműködésre

Eddig nagyon kevés ismeret állt rendelkezésre arról, hogyan alakul ki az állatoknál a bizalom.
A majmok bizalomteljes együttműködésre képesek: egyesek spontán bíznak azokban a fajtársaikban, amelyek nem is rokonaik. Még többen vannak, amelyek fokozatosan alakítják ki a bizalmat, ha megfelelő reakciót tapasztalnak - állapították meg német kutatók.

Eddig nagyon kevés ismeret állt rendelkezésre arról, hogyan alakul ki az állatoknál a bizalom. Az új kutatásnak az volt a kiinduló kérdése, mennyire bíznak abban a csimpánzok, hogy egy fajtársukkal együtt tudnak működni és ezzel mindketten jól járnak - számoltak be kutatásukról a Proceedings-B tudományos lapban a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói.

"Az emberek közötti jó együttműködés alapja mindig a bizalom" - mondta Jan Engelmann, a tanulmány egyik szerzője.

A majmok közötti kölcsönös bizalom létéről úgy szereztek bizonyosságot, hogy megnézték, hogyan biztosítják maguknak a jutalomfalatot. Ha nem bíznak a partnerükben, akkor egyszerűen elvesznek egy egyszerű ennivalót. Ha azonban bíztak a partnerben, sokkal csábítóbb jutalomadag várt mindkét állatra.

A kísérletben az állatok választhattak, hogy elfogadják-e azonnal a kisebb jutalmat, vagy a kis kocsiban lévő nagyobb falatot egyelőre továbbszállítják a partnerüknek, hogy az elvehessen belőle egy darabot.

A továbbszállítható adag úgy volt felosztva, hogy a partner a kocsiról csak egy részt tudott levenni. A többszöri ismétlésből megmutatkozott, hogy a bizalom mindkét félben növekedett, amikor a másik fél a kocsi visszaküldésével megbízhatónak bizonyult.

"A csimpánzok viselkedése arra utal, hogy az evolúcióban már a legközelebbi felmenőinknél létezhetett a bizalmon alapuló együttműködés" - vélte Engelman.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Azték Birodalom hatalmát tanúsítják az áldozati ajándékok

A spanyol hódítók 1521-ben rombolták le a kettős templompiramist, amelynek romjait 1978-ban fedezték… Tovább olvasom