Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A makik a világ leginkább veszélyeztetett emlősei

Ezek a fán élő kis főemlősök a Disney filmstúdió Madagaszkár című filmje révén váltak ismertté.
A Disney filmstúdió Madagaszkár című filmje révén ismertté vált makik (régebbi nevükön félmajmok), ezek a fán élő kis főemlősök a leginkább veszélyeztetett emlősök napjainkban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) egyik új tanulmánya szerint.

"Madagaszkáron élnek messze a legnagyobb arányban veszélyeztetett fajok a főemlős-élőhelyeket magukban foglaló régiókat, illetve a világ bármely más országát tekintve" - mondta Christophe Schwitzer főemlőskutató, aki a hét végén beszélt a Madagaszkáron élő 103 makifajról Antananarivóban tartott egyhetes konferencia végén.

"Következésképp úgy véljük, hogy a makik a leginkább veszélyeztetett gerincesek" - mondta Schwitzer, a tanácskozás egyik szervezője.

A kizárólag Madagaszkáron élő makifajok több mint 90 százaléka immár az IUCN vörös listáján a "súlyosan veszélyeztetett", a "veszélyeztetett" és a "sebezhető" faj kategóriájában szerepelnek.

Természetes élőhelyük, a trópusi erdő folyamatos pusztulása és a vadhúsfogyasztás növekedése következtében jelentősen csökkent e kis emlősök száma, amióta az országot 2009 óta végeláthatatlan politikai válság dúlja fel.

Az IUCN szerint Marc Ravalomanana elnök megbuktatása után jelentősen meggyengültek a vadvédelmi intézkedések, mindenekelőtt az ország északi részén fekvő Masoala és Marojejy nemzeti parkokban.

"A politikai bizonytalanság csak tovább súlyosbította a szegénységet és gyorsította az illegális fakivágást. Az állatok vadászata is gyorsabban nőtt, mint várták" - közölte az IUCN.

A madagaszkári makik a Föld főemlőseinek mintegy 20 százalékát teszik ki. Közöttük van a világ legkisebb főemlőse, a mindössze 30 grammos súlyú Berthe-egérmaki, valamint a türkizszemű maki, ez utóbbi szemszíne egyedülálló a nem emberszabású főemlősöknél. Mindkét faj veszélyeztetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnyomó rendszerek: a lélektan is közbeszól

Az emberek mégis elmennek a szélsőségek irányába, ha rosszabbra fordul a helyzetük. Tovább olvasom