Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

A malária további terjedését okozhatja az éghajlat melegedése

A malária további terjedését okozhatja az éghajlat melegedése amerikai és brit kutatók szerint, főleg a fennsíkok népe van veszélyben.
Az Etiópia és Kolumbia magasan fekvő, sűrűn lakott vidékein végzett vizsgálatok azt mutatták, az emelkedő hőmérséklet összefügg a maláriás megbetegedések magasabb számával - írták a kutatók a Science tudományos lapban közzétett tanulmányukban.

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia
A nemzetközi kutatócsoport a nyugat-kolumbiai Antioquia megye 124 településén 1990 és 2205 között, a közép-etiópiai Debre Zeit város környékének 159 körzetében 1993 és 2005 között vizsgálta meg a szúnyogok terjesztette kór esetszámának alakulását.

Melegebb években emelkedett a fertőzöttek száma, hűvösebb esztendőkben csökkent. Ez arra utal, hogy az éghajlat melegedésével a fennsíkok lakossága nagyobb mértékben lesz kitéve a fertőzés kockázatának - magyarázta Mercedes Pascual, a Michigani Egyetem munkatársa, a kutatás résztvevője.

A fennsíkok népére azért különösen veszélyes a malária, mert immunrendszerük nem vértezte fel őket a kór ellen - közölte Menno Bouma, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSTHM) munkatársa, a tanulmány társszerzője.
A malária (régies nevén: váltóláz) az Anopheles szúnyog nőstényei által terjesztett kórokozók által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő.


Az elsősorban trópusi éghajlaton terjedő betegségben 2012-ben a világon körülbelül 627 ezren haltak meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Afrikában percenként meghal egy gyermek maláriában. A szúnyogcsípés ellen hálóval és rovarirtóval lehet védekezni, ezenkívül léteznek orvosságok is a malária megelőzésére.

Maláriaveszélyes területek.
Maláriaveszélyes területek.

A kezelés a kórokozó típusán, valamint annak esetlege gyógyszerrezisztenciáján múlik. Hosszú időn keresztül az egyetlen terápiás szer a kínafa kérgéből nyert alkaloid, a kinin volt. Ez csak a vérben levő parazitákat képes elpusztítani, a test egyéb szöveteiben levőket nem. Használata mára visszaszorult. Napjainkban egy sor készítmény szolgál a malária gyógyítására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pentagon vizsgáltatja külföldi vezetők, köztük Putyin testbeszédét

A 2000-es évek elején kezdték készíteni ezeket a tanulmányokat, s azokat jelenleg a védelmi tárca… Tovább olvasom