Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

A modern ember 50-60 ezer éve népesítette be Dél-Ázsiát

Az emberiség bölcsője Afrikában ringott, ebben egyetértés van a tudósok között. Az azonban, hogy a Homo sapiens miként hódította meg a Földet, már kevésbé világos.
A modern ember 50-60 ezer éve hagyta el Kelet-Afrikát és népesítette be Ázsia déli részét, és nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a Homo sapiens már sokkal korábban elérte volna a térséget, ahogy azt néhány tudós állítja - mutattak rá kutatásaikat követően portugál és angol szakemberek az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

Az emberiség bölcsője Afrikában ringott, ebben egyetértés van a tudósok között. Az azonban, hogy a Homo sapiens miként hódította meg a Földet, már kevésbé világos.

Portugál és brit szakemberek szerint a modern ember, amint elérte Ázsiát, a kontinens déli, délkeleti partja mentén haladt kelet felé, hogy aztán 45-50 ezer évvel ezelőtt elérje Ausztráliát.

Az eddig biztosnak vélt elképzelés szerint a Homo nemzetség Afrikából rajzott ki a világ minden sarkába, és a kivándorlás egyik első hullámában a Homo erectus hozzávetőleg 1,9 millió évvel ezelőtt ért Ázsiába és Európába. Vélhetően belőlük fejlődött ki Európában a Neander-völgyi ember, Afrikában pedig a Homo sapiens, amely egy második hullámban ismét elhagyta a kontinenst, majd benépesítette a Földet. A honos emberfajok - mint például Európában a Neander-völgyi - rövid időn belül kihaltak.

Néhány tudós azonban évekkel ezelőtt azt a hipotézist állította fel, hogy a modern ember már jóval korábban, mégpedig a szumátrai Toba-vulkán 75 ezer évvel ezelőtti kitörését - az utóbbi kétmillió év legerősebb vulkánkitörését - megelőzően betelepítette Ázsiát. Elgondolásukat többek közt az India déli részén talált kőszerszámokra alapozták, amelyeket vulkáni hamu borított, és amelyek megmunkálásuk alapján arra utaltak, hogy Homo sapiens készítette őket.

Paul Mellars cambridge-i professzor és kutatócsoportja azonban újra megvizsgálta a genetikai és régészeti leleteket, hogy világossá tegye a helyzetet. Kutatásaik alapján végül kizárták, hogy a Homo sapiens korábban benépesítette Dél-Ázsiát. Bizonyos genetikai jegyek, amelyeket ma minden ember hordoz, csak később - a vulkán kitörését követően - jöttek létre Kelet-Afrikában - mutattak rá. Amennyiben a Homo sapiens korábban elhagyta volna Afrikát, és elindult volna Dél-Ázsia felé, akkor minden bizonnyal olyan emberek keltek útra, akik nem hordozták a jellegzetes és manapság is meglévő genetikai jegyeket. Következésképp a "korai telepeseknek" ki kellett halniuk. Mindez azt jelenti, hogy Dél-Ázsia korai meghódítása a Homo sapiens által a "legjobb esetben is valószínűtlennek" tűnik.

A tudósok rávilágítottak arra is, hogy a kőszerszámok és a szimbólumokkal díszített tárgyak csak a vulkánkitörés után legkorábban 25 ezer évvel bukkantak fel Ázsiában. Szakemberek rendkívül hasonló eszközöket ismernek Dél-, Közép- és Kelet-Afrikából, és ezek abból a korból származnak, amikor a Homo sapiens kirajzott a kontinensről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ tízéves olajfogyasztását képes fedezni a palaolaj

Az EIA honlapján közzétett tanulmányban 41 országnak 137 lelőhelyét vizsgálták meg. Tovább olvasom