Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

A nagy testvér Orwellt is megfigyelte

George Orwell dermesztő portréját a Nagy Testvér államáról az 1984 című könyvében úgy dicsérték, mint egy elképzelt világot. De úgy tűnik, az író széles körű megfigyelés alatt állt néhány évvel azelőtt, hogy lejegyezte Winson Smith kitalált megpróbáltatásait, amelyeket az Igazság minisztérium mért a regényhősre.
A titkos akták feloldásával a Nemzeti Archívum feltárta, hogy az MI5 – vagyis a brit nemzetbiztonsági szolgálat – és a Speciális szolgálat (Metropolitan Police Special Branch (MPSB) – azzal gyanúsította az írót, hogy haladó kommunista nézeteket vall és ezért nagyon alapos, részletekbe menő vizsgálat alá vonták.

Az újságoktól kezdve, amiket olvasott, az öltözködési stílusán keresztül az élete számos aspektusát górcső alá vették.

Az irodalmi tehetséggel megáldott szerző valódi neve Eric Arthur Blair volt. A Speciális szolgálat beosztottja, Ewing őrmester 1941-ben, 9 évvel az 1984 kiadása előtt írt jelentésében az áll: „ Elutasítóan nyilatkozott arról, hogy írt néhány könyvet Orwell néven".

Pedig karrierjének ezen állomásán már megjelent néhány kötete: Csavargóként Párizsban, Londonban (1933), A vigani móló (1937), Hódolat Katalóniának (1938). A könyvek mára már mind klasszikussá váltak.

A célpont: Orwell. Őt is megfigyelték, amikor a BBC-nél dolgozott.
A célpont: Orwell. Őt is megfigyelték, amikor a BBC-nél dolgozott.

Az Orwellről készült jelentés arra az időre összpontosít, amikor az író a BBC-nél dolgozott Londonban, és híreket állított össze Indiáról. A jelentés szerint azelőtt, hogy a BBC-hez került volna, Orwell „eléggé kétes életet élt mint szabadúszó újságíró. Ennek az embernek haladó kommunista nézetei vannak, és számos indiai barátja azt mondja, hogy gyakran látják őt kommunista összejöveteleken. Bohém módon öltözködik, az irodában és szabadidejében egyaránt." – áll a jelenésben.

Orwellhez hasonlóan első feleségét, Eileen-t is megfigyelték és alaposan lekáderezték, amikor a brit Élelmezési Minisztériumnál pályázott meg egy állást 1942-ben.

A kormány egyik tisztségviselője felhívta Speciális Szolgálatot hogy megkísérelje tisztázni Orwell politikai felhasználhatóságát. A tisztségviselő ténymegállapításait 1942-ben le is jegyezte.

– Beszéltem a Speciális Szolgálat felügyelőjével, és azt kérdeztem: vajon az őrmesterük elég körültekintően járt-e el, amikor megállapította, hogy Blair (Orwell) előrehaladott kommunista nézeteket vall.

Gill erre elmagyarázta, hogy az őrmester azt gondolja: bár Orwell nem liberális szellemű kommunista, mégis számos elvüket a magáénak vallja, igaz, nem ért teljesen egyet a párt politikájával.

Orwellt követték Wigan-ba is, ahol A vigani móló című könyvét írta. A helyi rendőr jelentésében az áll: „Az életmódjából lehetett arra következtetni, hogy Orwell író, vagy van némi kapcsolata az irodalmi munkával és ideje jelentős részét az írásnak szentelte. Rengeteg helyi adatot gyűjtött például a templomokról, a közösségi házakról, a népességről stb., és szokatlanul nagy mennyiségű levelezést bonyolított. Érdeklődött a helyi bányák és gyárak iránt is.

A Nudist nevű magazin beszerezte azokat az újságokat és iratokat, amiket a Brit titkosszolgálat tisztjei olvastak háborús kémekre vadászva. Az egyik náci ügynököt, Hans Larsent Svédországban fogtak el. Megfigyelték, hogy a kémjelentéseit felmelegített viaszba mártott fogpiszkálóval rajzolja rá a The Naturist magazin oldalaira. Az ügynökök mindent megtettek azért, hogy megtalálják az üzeneteket abban az újságban, ami Larsen birtokában volt, de nem jártak sikerrel.

Azt is felfedezték, hogy Larsen láthatatlan tintával írt titkos üzeneteket a feleségének írt levelekbe. Ha a dátumot kiírta – például 1945. április 20. –, akkor a levélben volt láthatatlan tintával írt üzenet. Ha a rövidített dátumot használta – 1945. 04. 20. – akkor nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek képzelték a jövő otthonát 1956-ban?

Lépj bele szűk nejlon nadrágodba, tolj egy poliészter széket a padlóból kiemelkedő asztal mellé, és… Tovább olvasom