Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A német fiatalok 10 százaléka küzd alkohol- vagy drogproblémákkal

Az alkohol- és a kannabiszfogyasztás a fiatalokra veszélyesebb, mint a felnőttekre.
Kutatások szerint a 15-18 éves német fiatalok nyolc százalékánál problémás mértéket ölt az alkoholfogyasztás, két százalék rendszeresen használ illegális szereket, elsősorban kannabiszt.

A 15 év alattiaknál is erősen növekedett az alkohol- és a drogfogyasztási problémákkal küzdők száma, biztos adatok azonban nem állnak a szakemberek rendelkezésére - mondta Rainer Thomasius hamburgi pszichiáter a gyermek- és ifjúsági pszichiáterek társaságának országos kongresszusán Rostockban.

Az alkohol- és a kannabiszfogyasztás a fiatalokra veszélyesebb, mint a felnőttekre, agyuk szerkezete ugyanis folyamatos változásban van. A marihuána-fogyasztás egyik következménye, hogy ezeknél a fiataloknál az átlagos intelligenciaszint 100 pontról 94-re csökkenhet fiatal felnőttkorukra, ami memória- és tanulási zavarokhoz vezethet. A változás az érzelmeket is érinti, gyakoriak a levertséggel járó hangulatzavarok - magyarázta.

Hasonló eredménye van az alkoholfogyasztásnak a mértéktelen ivászat révén. Nemzetközi tanulmányok már fiataloknál is olyan mértékű agyzsugorodási folyamatokat figyeltek meg, amelyeket eddig csak 50-60 éves alkoholistáknál tapasztaltak.

Olaf Reis rostocki gyermek- és ifjúsági pszichiáter óva intette a szülőket attól, hogy saját ifjúkori kannabiszfogyasztásukat összehasonlítsák a mai fiatalok generációjáéval. Ma ugyanis az anyag THC-tartalma (tetrahidrokannabinol) négyszer nagyobb, így ennek megfelelően magasabb a szenvedélybetegség kialakulásának kockázata is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 generációt klónoztak egy egérből

Japán kutatók reményei szerint a módszerrel értékes haszonállatok akár elpusztulásuk után is… Tovább olvasom