Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A Phoenix Mars-szonda befejezte működését

Leállt a Marson a Phoenix amerikai űrszonda működése, jelentette be keddre virradó éjjel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A marsi ősz beköszöntével ugyanis egyre kevesebb a napfény, és a robotűrhajó napelemei már nem képesek feltölteni az akkumulátorokat.
A NASA ezzel befejezettnek nyilvánította a Phoenix tevékenységét. Az űrszonda így is 2 hónappal túlteljesítette a tervet, mert eredetileg 3 hónapos működéssel számoltak.

A Phoenix, amely május végén ereszkedett le a Mars felszínére az északi sark közelében, azt kutatta, hogy a Vörös bolygó talajában megvoltak-e valamikor - vagy akár megvannak-e most is - a mikrobális szintű élet feltételei.

A szonda megállapította, hogy közvetlenül a talajfelszín alatt jéggé fagyott víz van. A kamerái több mint 25 ezer felvételt sugároztak a Földre. Ezek között volt lélegzetelállító marsi tájkép és atommikroszkópos részecskefelvétel. A feldolgozásuk jóformán még csak ezután kezdődik.

A Phoenix utoljára november 2-án küldött jeleket. A NASA szerint nemcsak a nappalok rövidültek meg, de az évszakváltás következtében egyre több a por és a felhő is a légkörben. A hőmérséklet is mind alacsonyabb, ami szintén kedvezőtlen az akkumulátoroknak.

Az űrkutatók ezután is figyelni fogják a Phoenixet, nem ad-e életjelet, bár elismerik, hogy a szonda feltámadása gyakorlatilag lehetetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó brit hóhér naplója

Harry Allen mindig arról álmodott, hogy hóhér lesz. 23 éven át tartott karrierje, amelybe ártatlanok… Tovább olvasom