Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

A rágás segíti a gondolkodást

Az agyban 8 részt érint a rágás, főként mozgásirányító és -összehangoló területeket, és általában gyorsítja a reagálást - közölték japán kutatók.
A rágás nem csupán az emésztésre, a fogazatra hat, hanem még az arcformát is tartósan megváltoztathatja, mindezen túl pedig jótékonyan hat a gondolkodásra - erősítette meg a tézist egy újabb, japán kutatás.

A kísérleti alanyok felével rágógumit rágattak gondolkodást igénylő feladatok elvégeztetése alatt a japán Radiológiai Tudományok Országos Intézetének tudósai. A rágóknak 10 százalékkal gyorsabban járt az eszük, mint a tanakodás közben nem rágógumizó kontrollcsoport tagjainak. A kutatók mágneses rezonanciával vizsgálták az alanyok agyát, és arra jutottak, hogy nyolc részt is érint a rágás, főként mozgásirányító és -összehangoló területeket, és általában gyorsítja a reagálást.

A The Daily Mail című brit lap megjegyzi, hogy bár a "klasszikus mérce" szerint 20-szor ajánlott megrágni minden falatot lenyelésük előtt a könnyebb emésztés végett, valójában annyiszor rágjuk meg, amennyi az adott ételhez szükséges. Nagy-Britanniában a 19. század második felében a falatonkénti 14-szeri rágásra esküdtek, de természetesen senki sem számlálgatta, mindenki ösztönösen evett - ahogy manapság is - a téma szakértőit kivéve. Brit táplálkozáskutatók számításai szerint naponta 800-1400-szor rág az ember.

Olvasóink írták

  • 2. tucat 2013. április 03. 14:06
    „1. Besenyő_Pistabácsi
    Valóban. De az is, hogy legyen mivel, s ha meggondolom, milyen a magyar lakosság fogászati állapota..., nos, akkor talán jobban megértem a hazai "szellemi" tendenciákat is. :P :D”
  • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. április 02. 15:58
    „Nagyon fontos, hogy legyen mit rágni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olvadás miatt nő az antarktiszi tengeri jég

A klímaváltozás növeli az Antarktisz körüli tengeri jég kiterjedését - derült ki egy új… Tovább olvasom