Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A rákfélék is ismerhetik a szorongás érzését

A rákfélék is képesek lehetnek a szorongásra, amelyről korábban úgy vélték, hogy túlságosan összetett érzés ezen primitív állatok számára - sugallják egy új tanulmány eredményei.
A Bordeaux-i Egyetem munkatársaként dolgozó Daniel Cattaert, a kutatás vezetője szerint a több száz millió éve jelen lévő rákfélék primitív állatok, ezért azon elképzelés, amely szerint képesek bizonyos fokú szorongás kifejezésére, nem tűnt lehetségesnek, ám a mostani kísérletek egyre inkább meggyőzték a kutatókat arról, hogy nagyon is ez a helyzet.

A vizsgálat során a szakemberek feszült helyzetnek - egy kellemetlen elektromos mező hatásainak - tették ki a rákokat, majd egy kereszt alakú tartályba helyezték őket, amelynek két szárát elsötétítették, ezzel az állatok számára kedvező környezetet teremtve, a másik két szárat szabadon hagyták.

Cattaert szerint egy "naiv" rák - amely nem volt kitéve az elektromos mező kellemetlen élményének - a tartály mind a négy szegletébe bemerészkedik, csekély előnyben részesítve a sötétebb részeket. Amikor azonban egy nyugtalan állat kerül az útvesztőbe, akkor soha nem megy be a világos részekbe, mivel azokat túlságosan fenyegetőnek észleli.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői megállapították, hogy az állatok nagy mennyiségű szerotonint termelnek, amelyet az agy bocsát ki a szorongás leküzdésére. Azt is felfedezték, hogy amikor szorongás elleni készítményt fecskendeztek a stresszes állatokba, akkor azok elkezdtek kevésbé óvatosan viselkedni és bemerészkedtek a tartály világos részeibe is - adta hírül a BBC News.

"A megfigyelt viselkedés a szorongásra emlékeztetett" - mondta Cattaert, hozzátéve, hogy a nyugtalanság érzete hasznos lehet a túlélés szempontjából. A szakember szerint amikor stressz ér egy állatot, ám az semmit nem változtat a viselkedésén, hanem folytatja a felfedezést, akkor összetalálkozhat egy ragadozóval. "Ám, ha a rákféle megváltoztatja a viselkedését, akkor elkerüli az olyan helyzeteket, amelyek veszéllyel fenyegetnek. Még ha nincs is a közelben ragadozó, akkor is minimalizálni fogja a fenyegetést" - mondta a szakember.

Néhány kutató szerint az, hogy ezek az állatok ismerhetik a szorongás érzetét, megerősíti azokat a tanulmányokat, amelyek azt sugallják, hogy a rákfélék fájdalmat is éreznek. Ennek fényében szerintük a halászati iparnak újra kellene gondolnia, hogy miként bánik ezekkel az állatokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dinók a meleg- és a hidegvérű állatok csoportjából is kilógnak

A kutatók 381 ma élő és kihalt faj, köztük 21 féle dinoszaurusz növekedési ütemét vizsgálták meg… Tovább olvasom