Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A Sandy hurrikán több rekordot döntött meg

Noha Sandy "szupervihar" sem a halálos áldozatok száma, sem pedig az okozott kár tekintetében nem sorolható a legpusztítóbb viharok közé, mégis - derült ki a CNN szerdán közölt összesítéséből.
Michael Bloomberg, New York polgármestere a Twitteren közzétett üzenetében úgy vélekedett, hogy a Sandy "talán a legrosszabb (természeti csapás), amit NYC valaha is megtapasztalt".

A poszttrópusi ciklonná átminősített hurrikán központjában a partot érés előtt - viharvadász repülőgépről - mért légnyomás 940 higanymilliméter volt. Ilyen alacsony értékre még sohasem volt példa a szárazföldet az észak-karolinai Hatteras-foknál északabbra partot érő viharok történetében. (Minél alacsonyabb a légnyomás, annál erősebb a vihar). Az eddigi rekorder az 1938-as, "Long Island-i expressz" néven elhíresült hurrikán volt, 946 millibárral.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI (galéria)

A Sandy ereje, a partot érés szöge és a holdtölte miatt New York partjainál példátlanul megemelkedett a vízszint. A Manhattan déli csücskén elhelyezkedő Battery Parknál hétfő este ennek mértéke 423 centiméter volt, messze maga mögé utasítva az 1960-as Donna hurrikán okozta, 305 centiméteres vízszintnövekedést. A New York-i kikötőben a hullámok magassága 10 centiméter híján elérte a 10 métert. Az eddigi csúcstartó a tavalyi Irén hurrikán volt, amely 762 centiméter magasra korbácsolta fel a tenger hullámait.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont szerint a 933 kilométeres szélességű trópusi szélzónájával (amelyben óránként 67,8 kilométeresnél erősebb szelek fújtak) a Sandy a második legnagyobb kiterjedésű vihar volt - a csúcstartó továbbra is a 2001-es Olga hurrikán, amelynek idején a trópusi szél több mint 960 kilométeres szélességben pusztított.

A vihar közeledtével a meteorológusok azt mondták, hogy ha a Sandy egy ország lenne, akkor a kiterjedése, amely mintegy a kétszerese Texas államénak, a 20. lenne a világon (vagyis Mongólia után következne, maga mögé utasítva például Perut).

Az elektromos művek adatai szerint Sandy példátlan méretű áramkimaradást okozott az Egyesült Államok északkeleti részén, ahol 15 államban 7 és fél millió háztartás és vállalkozás ellátását szakította meg.

Chris Christie New Jersey-i kormányzó bejelentése szerint kedden az államban 2,4 millió háztartás borult sötétbe, ami a duplája az Irén hurrikán által áramkimaradással sújtott háztartásoknak. John Miksad, a New York és környéke áram-, gáz- és vízellátását biztosító Consolidated Edison társaság alelnöke szerint a cég fennállása óta a mostani a vihar által okozott legnagyobb áramszünet.

Sandy romokban hagyta a keleti partot. Fotó: MTI (galéria)

A veszteségek felmérése még folyik, de az Equecat biztosítási kárbecslő első számításai szerint a Sandy által okozott ingatlanvagyoni és üzleti kár értéke 10 és 20 milliárd dollár közötti lehet. A Kinetic Analysis Corp. úgy véli, hogy a természeti csapás végleges "árcédulája" 20 és 25 milliárd dollár közötti összeget mutathat majd, ám a 108 éves New York-i metróhálózatban okozott, példátlannak mondott károsodások végleges felmérése még tartogathat meglepetést.

Ezen a téren az elsőség a 2005-ös Katrina hurrikáné, amely a Nemzeti Hurrikánközpont adatai szerint 108 milliárd dollárnyi kárt okozott.

Rekordot állapított meg az okostelefon-felhasználókra szakosodott Instagram fotómegosztó is, amely szerint hétfőn másodpercenként 10 olyan felvételt töltöttek fel, amelynek szöveges megjelölése a viharra utalt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női csontvázat is találtak III. Richárd feltételezett nyughelyénél

Egy nő csontváza is előkerült a földből azon az ásatáson, amelyen nagy valószínűséggel III. Richárd… Tovább olvasom