Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

A sós víznek ellenálló rizsfajtát fejlesztettek ki

Az új faj négy-öt éven belül már vetőmagként is rendelkezésre áll majd a szakértők szerint.
A nagyon sós talajban is fejlődésre képes rizsfajt fejlesztettek ki Fülöp-szigeteki kutatók.

A növény levelein lévő spórái segítségével választja ki a sót, így azokon a tengerparti területeken is lehet termelni, amelyeket a tengervíz gyakran eláraszt - közölte Kshirod Jena, a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézet (IRRI) munkatársa.

A kifejlesztett rizsfaj kétszer annyi sót visel el, mint a korábbi fajok. Jena szerint kifejlesztése igazi áttörés: először sikerült egy sótűrő, de nem ehető vadon termő rizsfajt termeszthető fajjal keresztezni. Az ilyen különböző örökítőanyaggal rendelkező növényeknél általában nem indul fejlődésnek a csíra, Jena kutatócsapatának 34 ezer keresztezésből sikerült három csírát nyernie, közülük is csak egy maradt életben.

Az új faj négy-öt éven belül már vetőmagként is rendelkezésre áll majd a szakértők szerint.

A világon elfogyasztott rizs mennyiségének kilencven százaléka Ázsiából származik. A vetési területek tizenkét százaléka, vagyis húszmillió hektár erősen sós terület.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sörnek már az íze is boldogságérzést vált ki az agyban kutatók szerint

Az agy még az alkoholmentes változatban is dopamintermeléssel válaszol a sörfogyasztásra. Tovább olvasom