Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A Star Trek világa elevenedett meg az Ausztrál Nemzeti Egyetemen

Olyan lézeres vonósugarat hoztak létre, amely a korábbiaknál százszor nagyobb távolságra képes mozgatni a "megragadott" részecskéket.
A Star Trek című sci-fi tévésorozat világa elevenedett meg az Ausztrál Nemzeti Egyetemen (ANU), ahol olyan lézeres vonósugarat hoztak létre, amely a korábbiaknál százszor nagyobb távolságra képes mozgatni a "megragadott" részecskéket.

A kutatások eredményeit a Nature Photonics legújabb számában ismertetik az ausztrál kutatók.

Az ANU fizikusai a szélein fényes, belül sötét lézersugarat hoztak létre, amellyel 0,2 milliméter átmérőjű részecskéket képesek megragadni és 20 centiméterre eltolni, ez százszor nagyobb távolság, mint amilyenre a korábbi vonósugarak képesek voltak.

Az eddigi, a fotonok impulzusát (lendületét) alkalmazó eljárásoktól eltérően, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói által kidolgozott módszer a lézer energiáját hasznosítja, amellyel felhevítik a részecskéket és az őket körülvevő levegőt.

Az ANU fizikusai kísérleteik során arannyal bevont, belül üreges üvegszemcséket alkalmaztak. A lézer felhevíti a sugár sötét magjában csapdába ejtett részecskéket, a szemcsék kilökődnek az optikai "cső" centrumából és megtapadnak annak a "falán". E forró pontokkal összeütközve felmelegednek és ellökődnek a "faltól" a levegőrészecskék, a parányi üvegszemcsék viszont lehűlnek, és az ellenkező irányba "lőnek ki". A részecskék mozgatásához a forró pontok helyzetét változtatták meg a lézernyaláb polarizációjának szabályozásával.

"Olyan eljárást dolgoztunk ki, amellyel tetszés szerint megváltoztathatjuk a lézersugár polarizációs állapotát, s ezáltal megállíthatjuk, vagy visszafordíthatjuk a részecskét" - hangsúlyozta Cyril Hnatovsky, a tanulmány társszerzője.

Az egyetlen lézersugár alkalmazásán alapuló eljárásnak széleskörű gyakorlati hasznosítást jósolnak a kutatók. Így például a módszert légszennyeződés ellenőrzésére javasolják, de alkalmazhatják mintavételre is parányi, sérülékeny, vagy veszélyes részecskék esetében.

Mivel a lézersugár hosszú távolságon keresztül megőrzi a tulajdonságait, az ANU tudósai feltételezik, hogy akár több méteren át is működtetni lehet a vonósugarat.

"A laboratóriumunk ennek bizonyításához nem volt nem elég nagy" - jegyezte meg Vladlen Shvedov, a tanulmány társszerzője.
A foton az elektromágneses sugárzások, így a fény elemi részecskéje, legkisebb egysége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indián törzsekhez kerülnek a Yellowstone Nemzeti Park bölényei

Az eredeti tervek szerint a bölényeket öt amerikai állam hat állatkerje között osztották volna szét,… Tovább olvasom