Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

A szélsőséges időjárási események többsége a felmelegedés következménye

Ha a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előttihez viszonyítva két Celsius-fokot emelkedik, akkor a hőhullámok valószínűsége az ötszörösére nő.

A szélsőséges időjárási események, az áradások és az aszályok többsége a főként az emberi tevékenység okozta globális felmelegedésre vezethető vissza - írták svájci kutatók a Nature Climate Change című szaklapban hétfőn megjelent tanulmányukban.

A világszerte jelentkező hőhullámok mintegy 75 százaléka, a szélsőséges mennyiségű csapadék majdnem egyötöde írható a globális felmelegedés számlájára - állapították meg a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói, akik különböző számítógépes klímamodelleket vizsgáltak meg, hogy az emberi tevékenység időjárási szélsőségeket okozó hatását megbecsüljék.

A többi szélsőség a természetes időjárási ingadozás miatt következik be.

A kutatók megállapították, hogy a klíma melegedésével - annak mértékétől függően - erősödnek az időjárási szélsőségek.

"Kis átlaghőmérsékleti emelkedés is sokat jelent" - hangoztatta Erich Fischer, a kutatás vezetője.

Ha a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előttihez viszonyítva két Celsius-fokot emelkedik, akkor a hőhullámok valószínűsége az ötszörösére nő.

Hasonlóan drámai a felmelegedés hatása az extrém csapadékos napokra is: két fokos melegedésnél a csapadékszélsőségek 40 százaléka lesz az emberi tevékenység számlájára írható.

Mindenekelőtt az északi félteke érezné az özönvízszerű esőzéseket. Más, már most is forró vidékeket a hőség napjai még nagyobb kihívások elé állítják - mondta Fischer.

A tavalyi volt a legmelegebb év a rendszeres mérések kezdete óta az ENSZ meteorológiai világszervezetének jelentése szerint.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az auschwitzi haláltábor parancsnokának borbélya

Jozef Paczynski, az auschwitzi náci koncentrációs tábor egykori foglya, Rudolf Hössnek, a láger … Tovább olvasom