Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A szennyvízből kimutatják, milyen drogok fogynak a nagyvárosokban

A nyugat-európai nagyvárosokban leginkább kokaint használnak a kábítószeresek, míg a skandináv országokban a szintetikus metamfetaminból fogy több.
A nyugat-európai nagyvárosokban leginkább kokaint használnak a kábítószeresek, míg a skandináv országokban a szintetikus metamfetaminból fogy több - derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból, amelynek keretében a városok szennyvizét vizsgálták.

Norvég és olasz kezdeményezés alapján 11 ország 19 nagyvárosának szennyvizében - tavaly márciusban egy héten át minden nap - megmérték több kábítószer és doppingolásra is használatos anyag mennyiségét, és ebből kiszámolták, hogy az ott élők átlagosan mennyit fogyasztottak, használtak ezekből. A norvég Vízkutató Intézet és a milánói Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet munkatársai által végzett vizsgálatok eredményeit a Science of the Total Environment szakfolyóiratban közölték.

A testünkbe bejutó anyagok bizonyos része változatlanul vagy kémiai módosulások után a vesén keresztül kiürül a szervezetből, és bekerül a szennyvízbe.

A szakemberek naponta meghatározták a szennyvízben lévő kokain, amfetamin és metamfetamin, ecstasy és kannabisz mennyiségét. A városokban élők száma alapján kiszámolták, hogy átlag ezer lakos mennyit használt ezekből a szerekből, sőt azt is fölmérhették, hogy milyen különbség volt a hétfői, illetve a hétvégi drogfogyasztásban az egyes helyeken.

Kimutatták, hogy a kokain az egyik legnépszerűbb kábítószer. A Dél-Amerikában élő indiánok évezredekkel ezelőtt fölfedezték, hogy a kokacserje leveleinek rágcsálása fokozza a teljesítőképességet. Az eredeti Coca-Cola is tartalmazott kokaint, de 1903-ban ezt kivonták az üdítőitalból.

Jelenleg Antwerpen lakossága fogyasztja a legtöbb kokaint, majd Amszterdam, Valencia, Eindhoven és Barcelona következik. A kokain hasonló mennyiségben található Utrecht és London szennyvizében. Valamivel kevesebb a Santiagóban mért érték, amelyhez hasonló adat származik Brüsszelből, Milánóból és Párizsból.

A skandináv országokban kevesebb kokaint használnak, viszont sok fogy a népszerű szintetikus drogból, a metamfetaminból. Európa északi, észak-nyugati államaiban főleg ezt használják, de sok fogy belőle Csehországban is. Az Ecstasy Valenciában és Santiagóban fele olyan mennyiségben fordult elő, mint Barcelonában. Sokan éltek viszont ezzel Hollandiában és Belgiumban.

A kannabisz Hollandia, Franciaország és Spanyolország kábítószere. Az utóbbi adatot a marihuána-elosztás spanyol központjaival magyarázzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robotbúvárhajók az óceánban: már legalább 400 működik

Átalakulóban az óceánok kutatása. Egyre több seaglider, azaz apró, utas nélkül lebegő mélytengeri… Tovább olvasom