Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A táplálékhoz való alkalmazkodás segítette a kutya megszelídítését

Erre utalnak a farkasok és a kutyák közti genetikai különbségek - közölték svéd kutatók.
A keményítőtartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás valószínűleg kulcsszerepet játszott a kutyák háziasításában, erre utalnak a farkasok és a kutyák közti genetikai különbségek - közölték kutatók a Nature című szaklapban.

Erik Axelsson, a svédországi Uppsala Egyetem kutatója és kollégái a kutyák teljes genomját átvizsgálták olyan régiók után kutatva, amelyek feltűnően eltérnek a farkasok örökítőanyagától.

A szakértők 19 farkas, illetve 71, összesen 38 különböző fajtájú kutya génmintáját vizsgálták. Ennek során a kutyáknál 36 olyan génrégiót találtak, amelyek láthatóan erős szelekciós nyomás alatt álltak. E régiók közül 19 az agyi funkciók fejlődését érinti, amelyek összefüggésben lehetnek a kutyák megváltozott viselkedésével. Tíz további génterület az anyagcserét, ezen belül elsősorban a keményítő lebontásában szerepet játszó biokémiai folyamatokat irányítja. Három régió kulcsszerepet játszik magában a lebontásban is. Mindez arra utal, hogy a kutyák fejlődésük során egyre jobban fel tudták dolgozni a keményítőt. Hasonló változáson mehettek át az emberek is, amikor elkezdtek mezőgazdasági tevékenységet folytatni.

A háziasítás ideje és pontos lefolyása azonban továbbra sem tisztázott. A keményítő-anyagcserét illető genetikai változás azonban arra utalhat, hogy a korai kutyák a földművelés elején egyre jobban profitáltak az embertől származó mezőgazdasági hulladékból. Az első félvad kutyák feltehetőleg az emberi telepek körül kóboroltak, és a gyakori, egyre tartósabbá váló kontaktus hatására a farkasokból idővel kialakult az "ember legjobb barátja" - írja Axelsson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis húsevő dinók sokasága népesítette be Észak-Amerikát

A paleontológusok eddigi adatai szerint a szóban forgó időszakban Észak-Amerikában az apró, kétlábú,… Tovább olvasom