Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

A Tejútrendszer két ikertestvérét fedezték fel

Első ízben sikerült a Tejútrendszerre tökéletesen hasonlító két galaxist felfedezniük a csillagászoknak.
Aaron Robotham, a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) és a skóciai Szent András Egyetem asztronómusa kollégáival a GAMA (Galaxy and Mass Assambley) projektben "katalogizált" 340 ezer galaxis adatait elemezték a Tejútrendszer "hasonmásait" keresve - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

"A Tejútrendszerhez hasonlatos spirálgalaxisok igen elterjedtek a világegyetemben, ám eddig nem találtunk olyat, amelyek a Kis és a Nagy Magellán-felhőhöz hasonló 'kísérő' törpegalaxisokkal rendelkeztek volna" - magyarázta Aaron Robotham.

A kutatások során mindössze tizennégy olyan galaxisrendszert találtak, amelyek a Tejútrendszerhez hasonlóan társakkal rendelkeztek. Közöttük összesen kettő olyan akadt, amelynek a Kis és a Nagy Magellán-felhőre emlékeztető "társa" van.

"Az otthonunkul szolgáló galaxis teljesen átlagos, ám a közeli Magellán-felhőkhöz hasonlatos kísérők igen ritkák és vélhetően rövid életűek" - mutatott rá Aaron Robotham, hozzátéve, hogy "ki kell élvezni a látványukat, hiszen már csupán néhány milliárd évig maradnak közelünkben".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Falloszfejű˝ halat fedeztek fel Vietnámban

"Falloszfejű" halat fedeztek fel Vietnámban, a Mekong deltájában. Tovább olvasom