Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

A titokzatos sötét anyag nincs ott, ahol várták

A Tejutat fürkésző Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászait meglepetésként érte, hogy nem találták a titokzatos sötét anyagot a Nap mellett ott, ahol a jelenleg elfogadott modell szerint lennie kellene.
A csoport az úgynevezett sötét anyag létére keresett igazolást, amelyről úgy vélik a tudósok, hogy az Univerzum tömegének 83 százalékát teszi ki, azonban sem szabad szemmel, sem a jelenleg létező csillagászati eszközökkel nem figyelhető meg. Detektálása áttételes módon történhet, abból a gravitációs vonzásból, amelyet más jelenségekre kifejt.

Az ESO csillagászai arra számítottak, hogy bizonyítékot találnak a Nap körül örvénylő sötét anyag létére, miután a Tejút több mint négyszáz csillagának mozgását feltérképezték. Közleményük szerint azonban nem találtak semmit (http://www.eso.org/public/news/eso1217/).

"Az általunk számított tömeg mennyisége jól egyezik azzal, amit látunk - a csillagokat, a port és a gázokat együttesen - a Nap körüli régióban - magyarázta Christian Moni Bidin kutatásvezető, a chilei Concepción Egyetem munkatársa. - Ez azonban nem hagy teret többlet anyag, a sötét anyag számára, melyet vártunk volna. Előzetes kalkulációink azt mutatják, hogy világosan fel kellett volna bukkannia a méréseinkben. De egyszerűen nem volt ott!"

A kutató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eredmények ellenére egyértelmű, hogy a Tejút nyilvánvalóan sokkal gyorsabban forog, mint amit a látható anyag önmagában indokolna. "Ha tehát a sötét anyag nincs jelen ott, ahol számítottunk rá, akkor a hiányzó tömeg problémájára új megoldást kell találnunk. Eredményeink ellentmondanak a jelenleg elfogadott modelleknek. A sötét anyag rejtélye csak még titokzatosabb lett" - értékelte a tapasztaltakat.

A kutatócsoport a chilei Atacama sivatagban található La Silla Obszervatóriumban 2,2 méteres teleszkópja segítségével végzi megfigyeléseit.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marco Polo valóban járt Kínában

A velencei utazó kínai kalandját illető első kétségek a 18. század közepén merültek fel. Tovább olvasom