Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A turista az új közellenség: a pesti bulinegyedtől Barcelonáig forrnak az indulatok

A turista az új közellenség: a pesti bulinegyedtől Barcelonáig forrnak az indulatokGörögország évről évre többet profitál a turizmusból.
Valenciában utcai vizeléssel, a budapesti bulinegyedben a nyilvánosság segítségével tiltakoznak a helyiek a ,,turistainvázió" ellen. Pedig a más kultúrák megismerése nemcsak az együttélést, az együttműködést is segítené.
– Az egyik lakó ablakát lekakálták. Egyfolytában dübörög a zene – mesélt a budapesti bulinegyed egyik lakója a Szeretlek, Magyarország! nevű portál videójában. – Amikor bezárnak a környékbeli vendéglátóegységek is, onnan a csoportok elindulnak haza. Legalább éjfélkor felébredünk. Van egy kiskutyám, akit nem tudok itt sétáltatni. Megfogom, berakom a kocsiba, és úgy viszem el egy másik kerületbe – folytatta a középkorú nő, és egy Dob utcai lakó is csatlakozott hozzá. Ildikó szakaszosan alszik, egyben csak egy-két órát.

A nyilvánosságot hívták segítségül a fővárosi érintettek, míg Valenciában ennél vadabb módját választották a figyelemfelhívásnak. A spanyol városban utcán vizeléssel tiltakoztak nemrég a helyiek amiatt, hogy szerintük a várost elözönlő turisták tönkreteszik az életüket és a lakóhelyüket. Mintegy százan turistának öltözve vonultak fel az óvárosban a viselkedésüket parodizálva, hangoskodva, alkoholt fogyasztva és az ódon épületek falait levizelve. Örök a konfliktus a turizmusban érdekelt és a kevésbé érdekelt helyiek, a helyiek és a turisták, sőt még a turisták és az utazók között is.
Fenntartható turizmus. Számos tudatos turizmust hirdető mozgalom alakult, amely a helyi közösség érdekeit és értékeit is szem előtt tartva működik.

Kagyló a bőröndben

A 19. század vége felé vált tömegessé a modern turizmus mint jelenség, és azóta is mindig akad, akinek baja van a turistákkal. Aki utazóként jegyzi magát, életformaként tekintve arra, az lenézi a turistát, aki élményeket hajhászva fogyaszt dr. Pusztai Bertalan PhD szerint. A kulturális antropológustól, a Szegedi Tudományegyetem BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék tanszékvezető-helyettesétől megtudtuk: míg korábban úri muri volt a kedvtelésből utazás, pár száz vagy ezer ember, azaz az arisztokrácia engedhette meg csak magának, a 19. század végén tízezrek, a második világháború után milliók kikapcsolódásává vált.
Csődület a La Ramblán. A nagy forgalmú területen augusztus közepén követtek el terrortámadást, egy furgon hajtott a tömegbe, 13 ember halálát okozva.
Csődület a La Ramblán. A nagy forgalmú területen augusztus közepén követtek el terrortámadást, egy furgon hajtott a tömegbe, 13 ember halálát okozva.

– Felületes, ráadásul elviszi a kulturális örökséget a zsebében – utalt a kulturális antropológus a gyűjtögető vagy „emlékbe eltevő" turistáról kialakult képzetre. Mindannyiunk fiókjában pihen egy-egy kavics, de Szardínia szigetén elfajult a helyzet. Nemrég közel 300 ezer forintos bírságot kapott néhány turista, akik vizespalackokban homokot, illetve kagylókat próbáltak magukkal vinni bőröndjükben.

Mások, így a Skye nevű skóciai sziget, a Belső-Hebridák egyikének lakói kéretlenül kaptak a népszerűségből, miután A barátságos óriás, Prometheus, vagy a Michael Fassbender főszereplésével készült Macbeth is náluk forgott. A főszezonra így a tízezres lakosságra 70 ezer turista jutott. Adót vetnének ki ezért a turizmusra, amelyből a helyi infrastruktúrát fejlesztenék, hogy egysávos útjaik elbírják mondjuk a turistabuszokat.

A helyieket sem kell félteni, sokan az üzletnél is „nagyobb" lehetőséget látnak a hozzájuk érkezőkben. Nemrég közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy egy Váci utcai pubban egy bűnszövetségben működő csoportot fülelt le, amely az elmúlt másfél évben legalább 19 külföldi sértettet károsított meg összesen hárommillió forinttal.

 Egy lakosra három turista

 Akik legálisan húznak hasznot a vendégekből, természetesen azok is pártolják a turizmust. – Olyan hagyományokat tarthat életben, amelyek egyébként már kihaltak volna, mint a pamplonai bikafuttatás vagy akár a mohácsi busójárás – sorolta Pusztai Bertalan, és arra is felhívta a figyelmet: ez más szemszögből ugyanakkor a kultúra kiárusításának is tekinthető. Hiába él egy-egy szokás, ha eredeti funkcióját már nem tölti be, azaz ma már elsősorban turisztikai attrakció a mohácsi sokácok téltemető, rossz szellemeket elűző programja a – szellemi örökséggé is nyilvánított – busójárás.

 De nem csak a hagyományok tisztelete hat pozitívan a társadalmakra. Idén például a 11 millió lakosú Görögországba látogatók száma valószínűleg eléri a 30 millió főt, így a tavalyi 13 milliárd eurós bevételük könnyen 19-20 milliárdra emelkedhet. Ez jó hír abban az európai országban, ahol a legmagasabb, 23,5 százalékos a munkanélküliség.

A mostanában tapasztalható terrorizmus ugyanis épp azt akarja, hogy féljünk, és ne lépjünk ki a saját ajtónkon.
 Dr. Pusztai Bertalan PhD kulturális antropológus

A kulturális antropológus veszélynek látja, hogy a helyiek próbálnak megfelelni a turisták fejében élő képeknek. Hiába hívta életre egy másik kultúra megismerése a turizmust, ha az ellene fordulhat, felzabálhatja azt. Ettől tartanak a firenzeiek is. A templomok és más műemlékek körüli gyakori locsolással akarják elvenni a turisták kedvét attól, hogy a város legszebb pontjain piknikezzenek és szemeteljenek.
Romkocsmák Budapest bulinegyedként ismert részén. A környéken lakók a vendéglátóhelyeken hangoskodók miatt panaszkodnak és várnak megoldást az önkormányzattól. A vendéglátósok a megélhetésüket féltik, ha esténként hamarabb kellene bezárniuk.

Ha ez az ár, akkor nem mindegy, hogy a turizmusból származó haszon a helyieké lehet-e. Tavaly Budapesten a VII. kerületi székhelyű adózók, amelyek fő tevékenysége a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, a legfontosabb adónemekben és idegenforgalmi adó formájában közel 6,6 milliárd forinttal járultak hozzá az államháztartás bevételeihez.

– Akkor van baj, ha a helyiek nem érzik, hogy ez a haszon pozitívan befolyásolja az életüket, és csak azt látják, hogy üvegdarabokon és szeméten kell átverekedniük magukat, ha ki akarnak lépni az otthonaikból – folytatta az antropológus.

A terrorizmus célpontjai

Más egyenesen azt állítja, a turizmus maga egyfajta terrorizmus, de legalábbis gyarmatosítás. Barcelonában a nyáron megtámadtak egy turistabuszt a Camp Nou stadionnál, és festékszóróval „A turizmus megöli a környékünket!" feliratot írták rá. Amikor a buszon ülők észrevették a maszkos, fekete ruhás alakokat, halálfélelmük volt, mert azt hitték, terrortámadás áldozataivá váltak. A katalán városban a nyáron már több városnéző busz jutott erre a sorsra. De a hagyományos terrorizmus áldozatai is gyakran turisták, mert a turista a nyugati világ szimbóluma.

– Sérülékeny, kívül van a komfortzónáján, könnyen sért tudatlanságból tabukat, nehezen tájékozódik – „jó" célpont. Ezzel szemben „otthon" az első gyanús jelre mozdulunk – beszélt sebezhetőségünkről Pusztai Bertalan, de azt is leszögezte: mindezek ellenére a turizmus nem csak egy felszínes élmény. Még ha „megcsinált" módon is, de hozzásegít ahhoz, hogy egy másik kultúrát megismerjünk, ami pedig önmagunk megismeréséhez járul hozzá. – A mostanában tapasztalható terrorizmus ugyanis épp azt akarja, hogy féljünk, és ne lépjünk ki a saját ajtónkon – mondta. – Amit vagy akit nem ismerünk, azt könnyebb gyűlölnünk, és abból majd konfliktust szítani. Tapasztaljuk meg a hasonlóságokat, és szokjuk meg a különbségeket – ez a nyitott, egymást kereső, európai identitás lényege.
Az első turisták

Az igazi újdonságot Thomas Cook vezette be 1841-ben a turizmus történetében. A szervezett csoportos utaztatást hozta létre, amellyel megvetette a későbbi tömegturizmus alapját. Az első londoni világkiállításon már 6 millió látogatót számoltak.

A látogatók több mint fele vonattal utazott, és utazásukat a Cook utazási iroda szervezte. Miután a hatalmas látogatóforgalom elszállásolása állandó gondot jelentett, nagy szállodaépítési korszak vette kezdetét. Az első vállalkozók maguk a vasúttársaságok voltak a pályaudvarok közelében. A magas tőkeigények miatt a szállodák hamarosan láncokba szerveződtek. A Cook Travel Agency máig létező márka.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcszáz év után laptopok vehetik át a kézírás helyét a cambridge-i vizsgákon

Nyolcszáz év után laptopok vehetik át a kézírás helyét a cambridge-i vizsgákon
Nyolc évszázad kézzel írott vizsgadolgozatai után laptopok vehetik át a tollak helyét a világhírű… Tovább olvasom