Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

A világ legnagyobb könyve

Magyarországon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szinpetriben látható a világ legnagyobb könyve, amely 1420 kilogramm súlyú, 4,18x3,77 méter széles és 346 oldalból áll.
A gigantikus méretű kötet 2010. március 21-én készült el többéves munka eredményeképpen – ekkor ismerte el hivatalosan a Guinness a rekordot.

Az Örökségünk – a Gömör–Tornai-karszt természeti és kultúrtörténeti értékei című könyv előállításának ötlete Varga Béla, Tornakápolna polgármestere fejében fogalmazódott meg. Szerette volna, hogy legyen egy olyan öröksége a világnak és Borsodnak, amely bemutatja az Aggteleki Nemzeti Park természeti értékeit.

Egy egész szobát elfoglal Szinpetri vízimalmában a rekordméretű könyv. A szerző felvétele
Egy egész szobát elfoglal Szinpetri vízimalmában a rekordméretű könyv.
A szerző felvétele

Az Arnóton 40 millió forintból gyártott kötet 25 önként jelentkező és a Varga család keze munkáját dicséri. Külön szobát kapott a Jósva patak partján álló vízimalom épületében, ahová csak a tetőszerkezet megbontásával tudták beemelni. Lapozásához nyolc ember összehangolt munkájára van szükség. Ezért szerencse, hogy – a Guinness követelménye alapján – készült belőle egy arányosan kicsinyített példány, amelyet szintén óvatosan, de alaposabban megszemlélhetnek a látogatók.

Olvasóink írták

  • 1. favágó 2011. szeptember 27. 07:41
    „Tényleg szép, nyáron láttam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már lehet látni a zuhanó műholdat

Mint egy változó fényességű csillag, úgy látszik néhány helyről a Földünk felé zuhanó UARS műhold. Tovább olvasom