Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

A világ pokla: Észak-Korea

A világ legpokolibb országainak premier ligájában mindig Észak-Korea jut be a döntőbe. Az ország a 23 millió lakosának zöme éhezik. A szánalmasan alacsony nemzeti jövedelem majdnem felét pazarolják a fegyveres erőkre és a nukleáris programra. Aki nem ért egyet, azt halálbüntetéssel sújtják.
A diktátor, Kim Dzsong-Il olyan személyi kultuszt teremtett magának, amelyet látva Mao vagy Sztálin szerényen lesüthetnék a szemüket.

Kim Jong-Il legutóbb a légierő egy titkos egységét látogatta meg, a nagy eseményről fotót is közreadott az állami hírügynökség, a KCNA.
Kim az elmúlt 15 évben büntetlenül uralkodott, tartott rettegésben és küldött halálba embereket, pontosan úgy, ahogyan fél évszázaddal korábban az apja is tette. Ellenszegült az Egyesült Államoknak és a legtöbb nemzetközi közösségnek is. Néhány napja földalatti atomrobbantást végeztek Észak-Koreában, és ballisztikus rakétákat teszteltek.

És most minden eddiginél messzebb ment: felrúgva az 1953-a fegyverszüneti megállapodást, amelyet Dél-Koreával írtak alá - békeszerződést soha nem kötöttek - háborúval fenyegeti déli szomszédját.

Rendkívülinek is gondolhatjuk, hogy ez az ember, a világ egyik legszegényebb országának vezetője, olyan politikát tud folytatni, amely nagyon sok országot, még az Egyesült Államokat is rettegéssel tölti el.

A mi megállapításunk szerint Kim Dzsong-il őrült. De ha Amerika segítő jobbot nyújt Dél-Koreának, Kim Dzsong-il rezsimjére összeomlás vár.

Az tény: Kim Dzsong-Il nagyon rátermettnek érzi magát a kardcsörgetésre, állandóan a globális rend szükségességéről beszél és soha nem felejti el feddőn megemlíteni az Egyesült Államokat és szövetségeseit.

A diktátor, Kim Dzsong-Il olyan személyi kultuszt teremtett magának, amelyet látva Mao vagy Sztálin szerényen lesüthetnék a szemüket.
A diktátor, Kim Dzsong-Il olyan személyi kultuszt teremtett magának, amelyet látva
Mao vagy Sztálin szerényen lesüthetnék a szemüket. Fotó: Reuters

Bush és Blair 2003-ban Irak ellen indított inváziója előtt néhányunk felemelte a hangját, és megpróbáltuk a világ vezetőit figyelmeztetni arra, hogy ha háborút indítanak is, megoldatlan problémaként ott maradnak a nukleáris fegyverekkel fenyegető zsarnoki országok, Irán és Észak-Korea.

És valóban: most bekövetkezett. Mindeközben Amerika morális válságba került, és nem látható frusztráció hatja át katonai erejét. Sok évbe telik, míg helyreállítja korábbi dicsőségét - ha erre egyáltalán valaha is sor kerülhet.

Az Észak-Korea ellen tiltakozók hiába égetik el Kim Dzsong-il portréját a nagygyűléseken, amikor a nukleáris fenyegetettség ellen tüntetnek a szöuli amerikai nagykövetség előtt. Kim Dzsong-il ugyanis a világ szörnyeinek kiváltságos csoportjába tartozik, sőt, ki is emelkedik társai közül, hogy csak a zimbabwie Robert Mugabét említsük. Az ázsiai diktátoroknak ugyanis nem sok félnivalójuk van az ellenzéktől.

Mivel a saját társadalmukban ők ellenőrzik és irányítják a fegyveres erőket, az erőszak terén monopóliumuk van. Hatalmuk van a hadsereg és a rendőri vezetők felett, akik már bemocskolták vérrel a kezüket abban a rezsimben, amely most saját végzetét jelzi.

Továbbá ezeknek a a diktátoroknak külföldi barátaik is vannak. Ezek a szörnyetegek élvezik egymás politikai támogatását, sőt, mi több: kereskedelmi kapcsolatokat építettek ki. Sokan támogatják őket, olyan erős nagyhatalmak is, mint például Kína.

Ázsiában, ahogy Afrikában is, Peking azt a módszert alkalmazza, hogy nem avatkozik be azon országok belügyeibe, amelyekkel különleges, jó viszonyt ápol. Cserébe ezek az országok nyersanyaggal és ásványi kincsekkel látják el, s teszik ezt azon érdekből is, hogy Kína stratégiai partnerei maradhassanak. Kína vezetői bármilyen politika előtt szemet hunynak. Peking pénzzel támogatja szövetségeseit, anélkül, hogy megkérdezné: az összeget melyik svájci bank számlájára fizetik be.

A tiltakozások ellenére az alacsony nemzeti jövedelem majdnem felét pazarolják a fegyveres erőkre és a nukleáris programra. Fotó: Reuters
A tiltakozások ellenére az alacsony nemzeti jövedelem majdnem felét pazarolják
a fegyveres erőkre és a nukleáris programra. Fotó: Reuters

Jelenleg legalább egy millió kínai él Afrikában. Szudánban, Zimbabwéban és több más országban. Mivel ezekben az országok szintén diktatórikusak, vezetőik kereskedelmi szövetséget kötöttek. Ugyanis mindegyik fél attól, hogy nemzetközi bojkottot hirdetnek ellenük politikájuk miatt.

A nyugati országok elhatározása, hogy nem üzletelnek ezekkel az országokkal. Legalábbis ezt hirdetik álszent módon. Az egyetlen út az olyan rezsim meg megdöntésére, mint amit Mugabe elnök - vagy Kim Dzsong-il - gyakorol, a fegyveres puccs.

Észak-Korea földrajzilag speciális helyzetben van, hiszen határos Kínával. Peking furcsa módon érzékeny saját határainak védelmére. Ezért a kínai vezetést is megrémítette Kim Dzsong-Il törekvése, hogy atomnagyhatalommá váljon. De ha Észak-Korea összeomlik, Kínának lenne egy egyesített, erőszakosan kapitalista Koreája a szomszédban. Arról nem is beszélve, hogy a kínai kormánynak szintén álmatlan éjszakákat okoz másik szomszédja, Burma.

Emiatt Peking továbbra is támogatja Észak-Korea gyilkos rezsimjét. Ez pedig nagyon rossz hír a szerencsétlen észak-koreai népnek, akik arra vannak kárhoztatva, hogy füvet és sarat egyenek. A maga részéről Kim Dzsong-Il egyetlen reális célja az lehet, hogy megtartsa saját hatalmát. Ezért jelentős katonai erőket mozgat meg.

Erőszakkal és fenyegetéssel, zsarolással próbálja elérni, hogy a nyugat több olaj- és élelmszer-szállítmánnyal támogassa országát. A múltban többször előfordult még Bush elnöksége alatt, hogy Kim Dzsong-Il zsarolással és fenyegetéssel sikereket ért el - és lehet, hogy ezt újra megtörténik majd.

De amíg Észak-Koreában a helyzet ilyen aggasztó, nem szabad elfeledkeznünk Irán nukleáris ambicióiról sem, amelyek szintén aggodalomra dnak okot. Az iráni forradalmárok területi hatalomra pályáznak, és ezért kilépnek saját határaikon túlra is, ha szükségesnek látják.

Dél- és Észak-Korea vezetői 2007-ben. Fotó: Reuters
Árulkodó kéztartások. Dél- és Észak-Korea vezetői 2007-ben.
Fotó: AP

Irán arab szomszédai legalább annyira jól fel vannak fegyverkezve, mint észak-Korea. Hacsak nem egy mérsékeltebb kormány kerül hatalomra Teheránban, egy igazi háború vezsélye nem csekély, sőt: reális. Irán és Észak-Korea csaknem egy időre eső atombomba-kísérletei az Egyesült Államok majdnem száz százalkos impotenciájára mutattak rá.

Talán derűre ad okot, hogy a most megválasztott amerikai elnök, Barack Obama pozitív lépéseket tett lépéseket mindkét ország irányába.

Manapság azonban - okulva Amerikai és a nyugat iraki és afganisztáni fiaskójából - nem képzelhető el katonai beavatkozás. Az előbb említett országok megszállásával kapcsolatban ugyanis komor tapasztalatokra tett szert Amerika és szövetségesei.

Továbbá: ha arra nem képesek, hogy rendet teremtsenek a szomáliai kalózok között, hogyan lennének képesek arra, hogy megállítsák Kim Dzsong-Ilt?

Hogy a realitásoknál maradjunk: a zsarnokok szép jövő elé néznek. Egyszerűen üzletről van szó: ha Kína és Oroszország megkapja a nyersanyagot és árut, amire szüksége van, nem foglalkoznak kereskedelmi partnereik aktuális belpolitikai ügyeivel.

Olvasóink írták

 • 18. Ez_az_én_nickem 2009. június 16. 00:01
  „Meglehetősen elrugaszkodik a tárgyilagosságtól ez a cikk, nyíltan érezteti, hogy szerzője elfogult.
  Persze a Daily Mail-től sosem állt távol ez a hozzáállás, a következő hozzászólók pirospontért megmondhatják, mire gondolok (Magyarországgal van összefüggésben).”
 • 17. nyemcsok 2009. június 02. 20:54
  „Hawkeye, némi angoltudás van, sőt még annál is több. A cikket Max Hastings jegyzi. Brit...”
 • 16. PSissy 2009. június 02. 11:14
  „A ´Delta Mission´ Mr. Obama?”
 • 15. Hawkeye 2009. június 02. 09:47
  „Szégyellni valóan gyenge ez a cikk. Tele van tárgyi tévedésekkel, megfogalmazása pedig kisiskolás. A KNDK-ról hatalmas anyagot össze lehet szedni a neten, persze nem árt némi angoltudás hozzá, vagyis könnyen lehetett volna akár egy jó cikket is írni erről az aktuális témáról.”
 • 14. myop 2009. június 02. 08:50
  „redstar: ha mindig alulmulja, akkor mi a francnak olvasod?”
 • 13. redstar 2009. június 02. 07:48
  „Hihetetlen gyenge agit-prop cikk...a dm ismét alulmúlta magát - pedig azt hittem, már lehetetlen...”
 • 12. flexsnake 2009. június 02. 05:57
  „10. nem tartom valószínűnek. Kínában minden második sarkon van egy internetkávézó. Pedig nekik még a google találatai cenzúrázva jelennek meg :)”
 • 11. Mil 2009. június 01. 21:34
  „Egyébként itt a hivatalos honlapjuk:

  http://www.korea-dpr.com/”
 • 10. Mil 2009. június 01. 21:32
  „Állítólag Kim Dzsong Il lelkes netező, és előszeretettel böngészi a dél-koreai webhelyeket. ÉS nem veti meg a nyugati luxuscikkeket sem. EGyébként ha van is ott net az kizárólag a párt legfelsőbb köreinek van.”
 • 9. flexsnake 2009. június 01. 19:47
  „8. a google statisztikái nem ezt mutatják ,)”
 • 8. skeletorNB 2009. június 01. 19:38
  „Hja, mert csak két számítógép van rajta :D”
 • 7. flexsnake 2009. június 01. 18:37
  „Ahhoz képest hogy éheznek nekik van az egyik leggyorsabb nethálózatuk....”
 • 6. klj_54 2009. június 01. 18:32
  „Ahogy már leírtam, pár tízezer halálos áldozat árán a világ többi lakosa nyugodtan élhet!
  A vezetők és az első sorbeliek akikkel kezdeni kellene.”
 • 5. bercike 2009. június 01. 15:15
  „Arra kéne törekednie az északkoreai vezetésnek,hogy enni adjon az éhező népnek,kimosták a lakosság agyának 70 százalékát.Mindenki csak éljenzi ezt a kis törpe vezetőjüket.De egyszer csak felébrednek.”
 • 4. xene@freemail.hu 2009. június 01. 14:34
  „Szerintem ez nem nyugati propaganda. Őszintén szólva én nem örülök annak, hogy ezek itt pattognak az atomfegyvereikkel. Bushnak inkább Koreát kellett volna lerohanni, mint Irakot, Afganisztánt. De Barack ezt nem fogja megtenni, mert már mindenkinek elege van a háborúból, amik csak nyelik a pénzt. És meglátjátok, eredménye nem lesz. Építhet ott bármit Irakban és Afganisztánban, de az nem fog megmaradni, sőt ha kivonulnak szerintem iszlám szélsőségesek kezébe kerül majd a hatalom.
  Egyébként az orosz-gyűlöletet a magyarokba nevelték (nem mondom, hogy nem jogos de a Szovjetunió politikájáért miért felelős egy egyszerű orosz ember?). Sőt a Fideszben is az az undorító, hogy mindig az oroszokat szidják. Piacgazdaság van, s sok pénzük van...azt tesznek amit akarnak. Például az OPEL megmentésére is egy orosz bank ad zsét. A nyugati befolyás miért nem rossz? Az Unió hulladék-lerakója vagyunk. Idehozzák a szemetüket (szó szerint), meg a szarjaikat.”
 • 3. PEPE 2009. június 01. 13:23
  „Nyugati propi az egész, 1990-ig Szovjetunió és szövetségesei volt a gonosz birodalma.Nem úgy táncolnak ahogy nyugat óhajtja.”
 • 2. legal 2009. június 01. 10:59
  „Véleményem szerint nem Kim Dzsong-Il az erős, hanem az az önző hatalmi környezete, akik e hatalmat életben tartva ülnek a húsosfazék körül. Ha - miként ez Ceauescu esetében Romániában történt - kiiktatnák egy jól irányzott lövedékkel, összeomlana az egész. A világ vezető hatalmai önző érdekeik szerint hagyják éhezni és szenvedni a 22 milliót, hogy ne nekik kelljen finanszírozni ennyi ember élelmezését, felemelkedését.”
 • 1. Sziszifusz 2009. június 01. 10:54
  „A cikk kissé sántít! Észak-Korea önállóan egy lépést sem tesz! A "nagy testvér" Kína használja feszültségkeltésre, ha az USA nem úgy táncol, ahogy a kínai piacpolitika megkívánja, vagy ha Izrael megint atomháborúval fenyegetőzik! Mivel 1400 milliárd dolláros tartozásukat az amerikaiak nem képesek kiegyenlíteni, és mivel Obama a dollár leértékelésén töri a fejét, Kína jogosan neheztel! Izrael háborús törekvései adnak igazán okot az aggodalomra, mert "háborús" csatlósok megvásárlásáért cserébe kapott palesztína, csak tűzfészeknek kellett! Ha valahol keverik, akkor ott nagyon!
  Ez nem csak a kínaiaknak nem tetszik, de az oroszoknak sem! Nekünk csak 500 ezer izraeli menekültet kell fogadnunk!?!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Christiania, ahol a dán hippik nem csak a biciklit tekerik

Egy 2007-es felmérés szerint a dánok a világ legboldogabb emberei. Felkerekedtünk hát, hogy kiegyensúlyozott életüket tanulmányozzuk. Tovább olvasom