Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

A világon elsőként engedélyezte Uruguay a marihuána termesztését és eladását

A José Mujica államfő kezdeményezte jogszabály célja elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés.
Megszavazta az uruguayi törvényhozás kedden azt a jogszabályt, amely engedélyezi a marihuána korlátozott mértékű termesztését, eladását és fogyasztását. A dél-amerikai ország első lett a világon, ahol a teljes előállítási és értékesítési lánc törvényessé válik.

A José Mujica államfő kezdeményezte jogszabály célja elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is. A szabályozást ugyanakkor bírálta az ellenzék, számos egészségügyi szakember, a gyógyszer-kereskedelmi ágazat, és nem ért vele egyet a lakosság 60 százaléka sem.

Legalizálták a marihuánát Uruguayban - így örültek a támogatók. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A törvény szerint a felnőtt uruguayiak havonta 40 grammnyi marihuánát legálisan vásárolhatnak a kijelölt gyógyszertárakban, illetve hat kendertövet (csoportba tömörülve pedig akár százat is) szabadon ültethetnek.

A világ egyes országaiban nem büntetik a marihuána birtoklását, Hollandiában pedig az eladását, illetve orvosi célú termesztését is engedélyezték. Uruguayban azonban mind az eladás, mind a termesztés létjogosultságot kapott egyéb - nem orvosi - célok esetében is.

Az új jogszabály áprilisban lép életbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üvegházhatású gázt azonosítottak a légkörben

A PFTBA nem a természetben keletkezik, az ember állítja elő, és a 20. század közepe óta használják… Tovább olvasom