Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A zsíros étrend okozza a szívinfarktusok harmadát

A fejlődő országokban elterjedt étkezési szokások mint például az olajban sütött ételek, a só túlzott használata és a húsevés okolható a világon elszenvedett szívinfarktusok harmadáért, mutat rá egy friss tanulmány.
Azok, akik sok húst esznek, mindennap zsírban gazdag ételeket fogyasztanak, a szívinfarktus nagyobb kockázatának teszik ki magukat. A kutatók rájöttek, hogy az úgynevezett nyugati étrenddel 35 százalékkal nő az esélye annak, hogy szívinfarktust kap valaki, szemben azzal, ha a szegényebb országok étrendjét fogyasztja, mint például sok gyümölcsöt és zöldséget, és kevesebb húst.

A kutatás során 52 országban vizsgálódtak, 16 ezer embert kérdeztek meg étkezési szokásaikról, közülük 6000 olyan személyt, akinek korábban már volt szívinfarktusa. Az eredmények azt mutatják: a fejletlenebb országok étrendjén élők körében globálisan 30 százalékkal kisebb a szívinfarktusok aránya. Az Interheart nevű tanulmány során a kutatók három étrend-kategóriát állítottak fel, ami világszerte jellemző.

Sokan szeretik a zsírban gazdag sertéshúst. Illusztráció: Karnok Csaba
Sokan szeretik a zsírban gazdag sertéshúst.
Illusztráció: Karnok Csaba

A nyugati étrend nagy mennyiségű sült ételt tartalmaz, sós rágcsálnivalókat, tojást és húst.

A kockázati faktorokat tekintve a kutatás során arra jutottak, hogy a nyugati étrendet követőknek 35 százalékkal kisebb esélyük van rá, hogy szívinfarktust kapnak, összehasonlítva azokkal, akik nem esznek elegendő zöldséget és gyümölcsöt.

Olvasóink írták

  • 1. che 2008. november 29. 20:56
    „"Fejlődő" ? Miért mi is fejlődő ország vagyunk ? Azt hittem ez a csúcs !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tengerek terroristái?

Az adatok szerint nemcsak a tengeri rablások előfordulásának gyakorisága, de azok erőszakossága is nőtt az elmúlt időszak során. Tovább olvasom